Migráns csalás-sorozat Németországban

Hírek
Csak Berlinben mintegy 700 esetre derült fény.

Egy terhes nő, hogy megszerezze a tartózkodási engedélyt, megkér egy német férfit, hogy egy komolyabb összegért cserébe vallja magát a születendő gyermek apjának – ez a sajátos taktika mára széleskörben elterjedt a bevándorlók között, számolt be róla a BBC.

Az egyik regionális közszolgálati médium, a Rundfunk Berlin-Brandenburg csak a fővárosban 700 esetre bukkant. Ole Schröder német államtitkár szerint azonban rengeteg olyan ügy van, ami titokban marad, mert nem jelentik be őket.

A beszámolók szerint a terhes nők akár 5000 eurót (1,3 millió forintot) is hajlandóak fizetni a hamis apasági nyilatkozatokért. A gyerek ezeknek hála automatikusan megkapja a német állampolgárságot, az anyának pedig joga van az országban maradni. Hasonló csalásokban a közel-keleti mellett afrikai és vietnámi bevándorlók is részt vesznek.

Mindeközben Németországban a kormány által várt növekedés helyett stagnál a hazatoloncolt elutasított menedékkérők száma, az önként távozóké pedig csökkenő tendenciát mutat – írta a Welt am Sonntag. A szövetségi rendőrség kimutatása szerint a január-áprilisi időszakban 8620 elutasított menedékkérőt toloncoltak haza, míg tavaly egész évben 25 375-öt. Egy belső elemzésben a McKinsey nemzetközi tanácsadó cég azt írta, hogy az év végére elérheti a 485 ezret a távozásra kötelezett, mégis Németországban maradó menedékkérők száma, ami az elmondásuk szerint jelentős költségekkel jár.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink