Miért van szüksége oknyomozó újságírókra a Soros-hálózatnak?

Hírek
Hatodik alkalommal hirdette meg oknyomozó újságírói mentorprogramját a Transparency International (TI). Itt valami hibádzik, mármint azon felül, hogy más országok diplomáciai körei terjesztik nálunk ezt a programot.

A Transparency International öt egyetemistát keres, akik öt mentorral együtt dolgozva tényfeltáró anyagokat készítenének. De milyen cél állhat az egész program mögött? Ne legyünk annyira naivak, hogy azt feltételezzük, csupa jószívűség! Amúgy meg ők maguk is leírták: "társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett". Ha egy Soros-szervezet nevez meg ilyen célokat, akkor sok jóra nem számíthatunk.

Egyrészt, gondoljuk végig, hogy egy ilyen Soros-féle NGO-nál a "társadalmi szemléletformálás" mit takar. Hát nem az emberek tudatosságának növelését, hanem a nyitott társadalom eszméjének terjesztését. Elbújnak az olyan kifejezések mögé, mint a "civil társadalom" vagy a "civil aktivizmus" és ezzel emberek ezreit verik át. 

Ukrajnában is ezt láthattuk. A Magyar Idők derítette fel Soros György és hálózatának azon ügyködéseit, amivel megbuktatták Viktor Janukovics ukrán miniszterelnököt és jobboldali kormányát. A milliárdos üzletember ukrajnai bizalmasa árulta el, hogyan pénzeltek az országban a TI-hez hasonló NGO-kat. Ezek a szervezetek pedig a fentebb említett fogalmak mögé bújva addig hergelték a polgárokat, mígnem 2014-ben a Majdan-téren forradalom robbant ki. Azóta Ukrajnában nem lett nyitottabb a társadalom (elég csak a magyarokat és a többi kisebbséget sújtó nyelvtörvényre gondolni), viszont a káosz már a mindennapok része. 

Az ország több területén az államhatalom alig bírja betartatni a jogszabályokat. Az életszínvonal a szovjet korszakot idézi, keleten pedig polgárháború dúl. Mindez azért történt, mert egy külföldi milliárdos önkényesen, saját érdekeit és gazdagodását előtérbe helyezve, beleszólt egy szuverén ország belügyeibe. Mert ne legyen kétségünk afelől, hogy Sorost végső soron a pénz motiválja.

De térjünk vissza a TI pályázatára. "Fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett" – ez adják meg felhívásuk céljaként.

Írtunk már arról, hogyan kell elméleti síkon megdönteni egy kormányt. Abban is elsődleges helyen vannak a korrupciós ügyek felhasználása. De nem messze tőlünk a valóságban is láthatunk arra példát: milyen az, ha egy Soros-szervezet kezd el korrupcióról beszélni. Romániáról van szó, arról az országról, ahol a Soros-hálózat a korrupció tematizálásával elérte a korrupcióellenes ügyészség (DNA) létrehozását, hogy aztán a saját emberei üljenek be annak hivatalába. A DNA tevékenysége pedig azóta is rendkívül vitatott, hiszen sokszor látványos módon politikai motivációktól vezérelve kezdenek meg nyomozásokat. Nem véletlen, hogy nem egy erdélyi magyar politikust meghurcolt már a romániai korrupcióellenes ügyészség.

A DNA-nál a korrupciós témáját gyakran készek politikai furkós botként használni. Ha valakit el kell távolítani a politikából, kreálnak vagy rásütnek egy korrupciós botrányt, amivel politikai pályafutását ellehetetlenítik. 

Ha tehát egy Soros-féle NGO beszél társadalmi szemléletformálásról és korrupcióról, egy dologban biztosak lehetünk: nem a civil társadalom támogatása, és nem az átláthatóság növelése a céljuk. Inkább gazdájuk érdekeinek szolgálata. A Transparency Intarnational pedig most ennek érdekében újra naiv egyetemistákat próbál meg manipulálni. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink