Micsoda hülyeség a PIN-kód, ugye?

Hírek
A felhasználók jelentős része még PIN-kódos védelemmel sem bír, aztán csodálkoznak, ha megvan a baj.  

Lassan kezd leesni a népeknek, legalábbis azoknak, akik internet közelben vannak és okoseszközöket használnak, s ugye szerencsére egyre több ilyen ember van e Földön, hogy bizony védekezni is kellene.  Persze ez igaz a vállalati szférára is, ahol a kibertudatosságon szintén lenne mit javítani, esetükben pedig a hanyagság következményei bőven mérhetők akár súlyos milliókban is, s nem csak forintban. A WannaCry zsarolóvírus pedig tényleg rávilágított az online-ra kapcsolt hálózatok és rendszerek sebezhetőségére. Egyik volt tanárom már ezer éve megmondta a nagy rendszerekről: baj lesz abból, ha minden lekapcsolható egyetlen mozdulattal.

Az már tényleg közhely, hogy a modern ember szereti, mit szereti, imádja a digitális eszközeit, viszi magával még a vécére is, nehogy két percre egyedül maradjon önmagával.

A Kaspersky Lab egyik kutatása világít rá a felhasználók online biztonsághoz való furcsa viszonyára. Miközben tudják, hogy kiberbűnözők lesnek rájuk minden bit mögül, mégsem tesznek meg minden megtehetőt adataik és online biztonságuk érdekében. Az emberek nagy felismeréseket tettek: kétharmaduk szerint a hackerek nagy kockázatot jelentenek, hatvanöt százalékuk pedig a rosszindulatú programokat látja veszélyesnek. Most érdemes megkapaszkodni: a megkérdezettek közel felének eszközein se jelszavas-, se PIN-kódos védelem nincsen, a felhasználók mindössze harminc százaléka használ valamilyen általános biztonságtecnikai megoldást elektronikus eszközein. Miközben rettegnek attól, hogy adataik – beleértve az ezer darab egyforma szelfit és a videókat – illetéktelen kezekbe kerülnek.

Pedig a dolog tényleg nem bonyolult, s miközben – feltételezem – minden rendszer feltörhető, minden vár bevehető, azért egy PIN-kód vagy bizonyos időközönként meglépett jelszócsere hasznos lehet.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink