Mi vár a forintra?

Hírek Szajlai Csaba
Alig tud elrugaszkodni történelmi mélypontjának közelségéből a forint. Az elmúlt napokban azonban nem csak a forint gyengült, hanem a többi régiós deviza is hasonló utat járt be. Ugyanakkor idén a feltörekvő piaci devizák közül csak a brazil reál és a chilei peso produkált a forintnál nagyobb gyengülést.

Hetek óta fókuszban van a magyar deviza. Az euró árfolyama olyan határokat lépett át, amelyre korábban soha nem volt példa, azaz mélypontra került a forint. A forintgyengülés nem egyedi, a régiós devizák közül a lengyel zloty és a cseh korona is hasonló utat járt be.

Az idei évet nézve, azaz december 31-hez képest a forint szerepelt a legrosszabbul, másfél százalékot veszített az értékéből, míg a zloty 0,2 százalékkal, a cseh korona pedig 1,3 százalékkal erősödött.

A feltörekvő piaci devizák közül csak a brazil reál és a chilei peso produkált komolyabb gyengülést a forintnál, előbbi 1,8 százalékot, utóbbi 1,6 százalékot veszített az értékéből – mutatta be forint szempontjából legfontosabb devizapiaci eseményeket Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. szakember szerint a forint azért szerepel rosszabbul, mint a régiós és a feltörekvő piaci devizák többsége, mert alacsony a magyar kamatszint, emellett gyorsulást mutat az infláció.

„Most még korai megmondani, hogy a januári forintgyengülés milyen mértékben befolyásolja az inflációt. Kérdés, hogy a karácsonyi vásárlási szezon után megjelenő új termékkollekciók végső árában mennyire jelenik meg a gyengébb forint. Konkrét előrejelzést most nem lehet arra mondani, hogy meddig gyengülhet a forint és a Magyar Nemzeti Bank milyen árfolyamnál avatkozik be.

Sok minden függ az infláció alakulásától, a GDP-növekedés ütemétől, valamint az idei költségvetést érintő gazdaságösztönző kormányzati lépésektől, valamint a nemzetközi környezettől, ezen belül például az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank lépéseitől”– emelte ki a szakember. Németh Dávid szerint a Magyar Nemzeti Bank egyelőre óvatos marad és kivár, várhatóan a devizaswaptendereken keresztül finomhangolást végez, vagyis a forintlikviditás csökkentésével erősítheti a forintot. Hozzátette: „A mostani kilátások szerint a következő hónapokban még lazák maradhatnak a monetáris feltételek. Leghamarabb márciusban derülhet ki, hogy szükségesnek tart-e komolyabb lépést vagy irányváltást a jegybank.”

.

Borítókép: Euripides, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink