Mi újság az ingatlanpiacon?

Hírek
Varga Mihály nyitóelőadásával kezdődött lapunk ingatlanpiaci konferenciája március végén. A következő években prosperáló, 4-4 százalék felett bővülő gazdaság, benne virágzó építőipari, ingatlanpiaci ágazat vár ránk – húzta alá a nemzetgazdasági miniszter. Problémát jelent a szakemberhiány és a 2020-at követő növekedési kilátások bizonytalansága.

Lapunk ingatlanpiaci konferenciájának bevezető előadását Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartotta, aki szerint az erős gazdasági konjunktúra az ingatlanpiac további, stabil növekedését segíti elő. Ehhez az otthonteremtés összehangolt támogatására, a reáljövedelmek emelkedésére és az alacsony kamatkörnyezetre is szükség van, főként e tényezőknek tudható be, hogy múlt év végére az előző évi több mint két és félszeresére nőtt a kiadott új lakásépítési engedélyek száma, sőt, már kis híján 10 ezer új otthon épült tavaly. Ez harminc százalék feletti növekedés a 2015-ös mélyponthoz képest. Ráadásul 2017-ben a 10 ezret is jelentősen meghaladja majd az újonnan átadásra kerülő lakások száma, illetve a miniszter szerint a kiadott építési engedélyek száma az említett magas szintről még tovább nőhet, stabilan előre jelezve az építési kedvet a következő évekre is. Egyes szakértők 2017-re mintegy 12 ezer új lakás felépülésével számolnak.

Felpörögnek az egészségügyi, oktatási és sportberuházások is az uniós Modern Városok Programban, ami 1300 milliárd forintos keretösszeggel fut. Így inkább az lesz a kérdés a jövőben: lesz-e elég építőipari kapacitás a megrendelések kiszolgálására.

Ilyen kérdéseket a kora délutáni kivitelezői kerekasztal vendégei is feltettek. Scheer Sándor a MARKET Építőtől, Szalados László a KÉSZ-től, vagy Sal László az A-HÍD mélyépítő vállalattól egyaránt alátámasztották a szakemberhiány akut voltát, jelezve, hogy Románia mellett ma már Ukrajnából és Bulgáriából is nagy számban érkeznek brigádok. A szakemberhiányt az építőipari szakmákat is vonzóvá tévő programmal igyekszik kezelni a kormányzat. Vannak olyan középiskolás tanulók, akik közel ötvenezer forintos havi ösztöndíjat is kaphatnak, ha hiányszakmák valamelyikének elsajátítását vállalják – mondta még korábban Varga Mihály.

Leginkább a gyengeáramú szerelőkből (épület-elektromosság, klíma, vezérlőrendszerek) van hiány, hiszen a modern épületek szerelési munkáinak legnagyobb része ilyen feladat, amelyre lasszóval kell fogni az embereket. Dacára annak, hogy a nettó fizetések a fővárosban immár jóval-jóval 300 ezer forint felett vannak az építőipari szakmunkások esetén, ami alkalmas a külföldön dolgozók hazacsábítására is.

A nagy kivitelezők így kapacitásaik jó részét le is kötötték már a 2017-es esztendőre, de 2018-2019-re is vannak már ütemezve jelentősebb munkáik. Tény viszont, hogy a 2020-as, illetve az azt követő esztendők keresletét még nem látják sem lakossági, sem intézményi megrendelők részéről.

A lakásépítésekben az jelent bizonytalanságot, hogy a kedvezményes, öt százalékos újlakás-áfa 2019 utolsó napjáig lesz érvényben, tehát csak az addig használatbavételi engedélyt szerzett új lakásokra lenne érvényes a kedvezményes kulcs. A Figyelő kérdésére ráadásul Varga Mihály úgy nyilatkozott: nincs tervben ennek a dátumnak a módosítása.

A piaci folyamatokat ugyanakkor erősítik az olyan intézkedések is, mint a bérrendezés, ami a foglalkoztatási helyzet javulásával együtt jelentős belső keresletet indukál. Akár az alacsony kamatszint és az otthonteremtési támogatások (CSOK, áfa-csökkentés) amik szintén segítettek abban, hogy tavaly már 468 milliárd forintra nőjön a lakáscélú hitelek összege. Összehasonlításul: 2015-ben 362 milliárd, de 2013-ban csak 122 milliárd volt ez az összeg, holott a válság évében 1055 milliárd forinton tetőzött ez a mutató.

Később a lakástámogatási tapasztalatokról következett fórumbeszélgetés az OTP, az Unicredit, az FHB, az MKB és a Takarékbank képviselőivel. Itt az is elhangzott, hogy az új lakásokra folyósított hitelek aránya 8-ról 15 százalékra nőtt 2016 utolsó negyedévében. De a használt lakásoknál is jelentős a CSOK, a lakástakarékok, illetve a Cafetériaként adható hiteltörlesztési támogatás összesített előnye.

A kereskedelmi ingatlanpiacról is esett szó. A WING, a Graphisoft Park és a TriGranit vezetői képviselték az iroda, a kereskedelmi, a logisztikai vagy az ipari fejlesztéseket, ahol a lakáspiachoz hasonló prosperitásról számoltak be. Igaz Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója kiemelte, hogy a 600 ezer fős Pozsonyban közel fele annyi irodaház van, mint Budapesten, illetve Bécsben idén dupla annyi irodaterület épül mint nálunk, pedig eleve több mint háromszor akkora, 11 millió négyzetméteres ott az irodaterületek nagysága. Igaz jövőre és 2019-ben nálunk is 150-170 ezer négyzetméternyi új irodaház épülhet már, miközben a hozamszintek csökkennek. A kilátásokat pozitívan ítélte meg Árendás Gergely, a Property Market és Sajgál Gábor a BIF vezetője is, akik mind az iroda-, mind a lakópiacon végeznek fejlesztéseket és nem csak a lakosság, de a vállalatok, vállalkozások részéről is erős ingatlankeresletet tapasztalnak.

A konferencián maradt idő a távlati, városszintű fejlesztési tervek, koncepciók ismertetésére is. Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester helyettese részletesen ismertette azokat az akcióterületeket, amelyek fejlesztésére a főváros kiemelt figyelmet szentel. Így az Óbudai sziget (Gázgyár), a Margitsziget (Fina2017), a Nyugati-Pályaudvar és vonzáskörzete, Budapest új főtere és sugárútja, a Népliget, Kelenföld, a Ferihegy gazdasági övezet és a Budapest dél akcióterület (Csepel szigetcsúcs és környéke) azok a kiemelt térségek, ahová nagyobb fókusz kerül a következő években. Ám emellett a Dunapart is megújul, a rakpartok újra a közösségi élet színterévé válhatnak. Egyes kerületek, így a VIII. a XI. és a XXII. polgármesterei is meghívást kaptak egy kerekasztalba: a polgármesterek innovatív kerületi szintű projektekről, elképzelésekről beszéltek, fejlesztések tucatjait említve.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink