Mi történhet Trumppal, miután bűnösnek találták?

Hírek vg.hu
A volt elnök ügyében a büntetést a republikánus elnökjelölő gyűlés előtti napokban határozza meg a bíró. De Trump fellebbezhet addig az ügyben.

Egy New York-i esküdtszék csütörtökön bűnösnek találta Donald Trump volt amerikai elnököt 34 rendbeli okirathamisítás bűnében, ezzel Trump lett az Egyesült Államok első elnöke, akit bűncselekményért felelősségre vonnak.

Mik voltak a vádak?

Donald Trumpot 34 rendbeli okirathamisítással vádolták Stormy Daniels pornószínésznő hallgatásért kifizetett 150 ezer dollár (közel 54 milli forint) lepapírozása miatti anomáliák miatt. Noha ez önmagában csak szabálysértés lenne, a vád szerint ezzel a volt elnök további bűncselekményeket – adócsalást és a kampányfinanszírozási szabályok megsértését – igyekezet elleplezni, ami már bűncselekmény. A vád szerint a fizetést intéző Michael Cohen kiadásait Trump jogi kiadásokként könyvelte el, noha nem erről volt szó.

Mi történik most?

Az ügyben a következő lépés a büntetés meghatározása, az ügyben eljáró bíró Juan Merchan július 11-én ismerteti a büntetési tételt, alig pár nappal a republikánus elnökjelölő gyűlés előtt.

A bíró döntése szerint Trump addig szabadlábon maradhat.

Általában a bűncselekményért elítélt vádlottak kapnak valamekkora börtönbüntetést a Bloomberg szerint, ám ez nem szükségszerű. Merchant bíró dönthet próbára bocsátás vagy épp pénzbírság mellett is. A börtönbüntetést nehezíti, hogy a volt elnöknek ebben az esetben is jár a titkosszolgálat 24 órás védelme.

Az úgynevezett E osztályú bűncselekményekért 16 hónaptól 4 évig terjedő börtön szabható ki.

Mivel több mint egy rendben találták bűnösnek Trumpot, a bíró dönthet úgy, hogy az összes büntetést egyszerre töltse le, vagy úgy is, hogy mindegyik külön számítson, ám ez utóbbi nem valószínű jogi szakértők szerint.

Fellebbezhet-e Trump?

Igen, és a republikánus elnökjelölt az ítélet után azonnal jelezte is, hogy meg fogja támadni az ítéletet. Az első lépés a manhattani fellebbviteli bíróság lehet, amit a New York-i Fellebbviteli Bíróság követhet, de

az ügy végül a Legfelsőbb Bíróság elé is kerülhet.

Arról Merchant bíró dönthet, hogy a fellebbviteli eljárás alatt szabad maradhat-e. Noha New York államban általában a vádlottak bebörtönözhetők a fellebbezés ideje alatt, Trumpot nem erőszakos, fehérgalléros bűncselekménnyel vádolják, így könnyen lehet, hogy megőrizheti szabadságát ezen idő alatt.

Indulhat-e elítéltként az elnöki címért Trump?

Igen, az amerikai alkotmány nem várja el a büntetlen előéletet a jelöltektől. Nem is Trump lenne az első elnökjelölt, aki elítélt bűnözőként száll versenybe az elnöki posztért. Azt nem tudni, hogy az esküdtszék döntése hogyan befolyásolja a novemberi elnökválasztás kimenetelét, ám ha megválasztják, úgy az Egyesült Államok államfője egy elítélt bűnöző lesz, ami nem megszokott a legtöbb országban. Trump ugyanakkor helyzetét Nelson Mandelához hasonlította, aki 27 évet ült börtönben az apartheid-rendszer ellenzéséért.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Christian MONTERROSA / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink