Mi okozhat háborút?

Hírek Figyelő/Magyar Nemzet
Tíz éve Henry Kissinger négy fő veszélyforrást jelölt meg – emlékeztetett a közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: a legendás diplomata szerint a fenyegetések bármelyike önmagában is globális méretű fegyveres konfliktust válthat ki. A szakértő azt is bemutatta, hogy mi a négy veszélyforrás, és hol tartunk tíz év elteltével.

Az első pont: Amerika és Kína rivalizálása miatt a két nagyhatalom viszonya negatív spirálba kerül, és ez egyre csak romlik. – Az elmúlt két évben pontosan ez történt. Mindkét fél részéről egymást érik a szankciók, Joe Biden amerikai elnök a kínai elnököt diktátornak nevezte, és Tajvan körül egyre feszültebb a helyzet. Első pont pipa – emelte ki Hortay Olivér.

A második tétel: Oroszország és a nyugati blokk között megszakad a kölcsönös meg nem értésen alapuló kapcsolat. Az üzletágvezető szerint ez nem is szorul különösebb magyarázatra, így a második pontot is ki lehet pipálni.

A harmadik veszélyforrás: az európai kemény mag elveszíti súlyát, mert a vezetői nem fogadják el, hogy a diplomácia az erőszak hiteles fenyegetése nélkül hatástalan. Hortay Olivér ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy közös európai hadsereg nincs, ahogy közös határvédelem sincs, a tagállamok többségének hadereje pedig az elmúlt években leépült, úgyhogy ez a pont is pipa.

Henry Kissinger negyedik tételként a következőt nevezte meg:

az amerikai adminisztráció a forradalmi Irán ellensúlyaként megpróbál hegemóniát teremteni az arab országok és Izrael érdekében, így a közel-keleti konfliktusok fokozódnak. Az izraeli háborúval sajnos ez a pont is megvalósult.

Kissinger 2014-ben azt jósolta, hogy a négy veszély bármelyike – de különösen két esemény kombinációja – az egyébként is zavaros geopolitikai helyzetet világméretű konfliktussá emelheti. Arra azonban talán a legendás diplomata és volt amerikai külügyminiszter sem számított, hogy tíz év múlva a négy fenyegetés egyszerre valósuljon meg. Nincs kétség: beléptünk a veszélyek korába. Itt az ideje, hogy a nyugati blokk összeszedje magát, mert a mi bőrünkre is megy a játék – zárta bejegyzését Hortay Olivér.

A videó a Magyar Nemzet oldaláról érhető el

Címlapkép: MTI/AP/Hvadzsa Taufik Szediki

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink