Mi lesz veled Dunaferr? Csődben a Liberty Steel ostravai gyára

Hírek Járdi Roland
Eladná a csehországi Ostravában meglévő gyárát a Dunaferrt megmentő és tulajdonló Liberty Steel. A brit-indiai vállalat, amely nélkül lehet, ma Dunai Vasmű sem lenne, továbbra is megszenvedi az acél árak mélyrepülését. Ezzel a cégnek a térségben Dunaújvárosban és a romániai Galatában lévő üzeme marad a birtokában, igaz, mindkettő félgőzzel működik.

Továbbra sincs túl a válságán az acélipar, ami alapvetően írja át a térség egyik legnagyobb acélipari vállalata, a Dunaferrt megmentőjének is tartott Liberty Steel terveit. A csehországi Ostravában lévő gyár ellen a napokban megindult a felszámolási eljárás, az üzemtől pedig most már szabadulna a brit-indiai vállalat – értesült a Világgazdaság.

A csehországi lapok beszámolója szerint a Liberty Ostrava hónapok óta súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd, 2023 decemberében a kifizetetlen számlák miatti vitába keveredett az áramszolgáltatójával, a Tameh Czech-hel, amely amellett, hogy csődöt jelentett, megtagadta az üzem energiaellátását.

Bár az áramszolgáltatót, mint az egyik legnagyobb hitelezőt, az üzem szerkezetátalakítási terveiről szóló szavazáson áprilisban furcsa körülmények között kizárták, ekkor még úgy tűnt, hogy továbbra is hosszú távon tervez az ostravai üzemmel. Míg nem május elején úgy döntött, hogy visszavonja az acélmű szerekezetátalakítási tervét, június 13-én pedig azt is bejelentette, hogy értékesíti a vagyonelemeket.

A cég gondjai idehaza sem ismeretlenek, szinte napra pontosan a csehországi eseményekkel, az acélipari óriás azt közölte, hogy Dunaújvárosban megkezdi két kokszolójának leállítását.

Mindezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi piaci körülmények között nem tudja hatékonyan működtetni a vasműt, mivel az egyre nagyobb veszteséget termel. A vállalat mostani döntései ugyanarra az okra vezethetőek vissza: a gyenge gazdasági konjunktúra és alacsony kereslet miatt továbbra is mélyponton az acél ára. A melegen hengerelt acéltekercs ára Közép-Európában mindössze 630-640 euró körül mozgott az elmúlt hetekben is. A Liberty Steel korábban azt közölte az ostravai gyár átalakítási terveihez az acél árának 950 euró körül kellene mozognia, tehát ma még mindig jócskán elmarad ettől az árszínvonaltól.

Régóta problémás volt az ostravai üzem, de Galata sem úszta meg

Az ostravai üzem gondjai nem voltak teljesen előzmény nélküliek, múlt év októberében a vállalat az acélműben lévő 3. nagyolvasztóját üresen hagyta. Iparági források szerint a vállalat januárban tervezte a kemence újragyújtását, de végül pénzügyi problémák miatt leállították. Szintén nehezítette a cég helyzetét, hogy az üzem pénzügyi problémáinak kezelése miatt többször vitába keveredett a cseh kormánnyal.

Azt látjuk, hogy több mint fél éve folyamatosan áthágja vállalásait, céljait, nem teljesíti az ígért dolgokat – mondta Marian Jurecka munkaügyi miniszter még május elején a Libertyről. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter ugyancsak kritizálta a vállalatot, többek között azt kifogásolta, hogy nem reálisak a szerkezetátalakítási tervei. Egyáltalán nem véletlen, hogy ennyit foglalkoznak kormányzati szinten az üzem jövőjével: az ostravai gyár 5000 embert foglalkoztat, és az egyik legjelentősebb munkaadó az ország keleti részén fekvő morva-sziléziai régióban, ahol a szakszervezetek szerint akár 30 000 munkahely is függ az üzemtől.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink