MI dilemmák: Üzleti modellváltás a küszöbön?

Hírek Dombi Margit
Még el sem fogadtuk igazán a mesterséges intelligenciát, (MI) az üzleti felhasználók máris azzal szembesülnek, hogy MI-alapú technológiáik életciklusa leszálló ághoz közeledik. Így – ha csak nincsenek abban a kivételes helyzetben, hogy cégük méreti miatt megkerülhetetlen – óhatatlanul szembe kell nézniük a bukással. Vagy mégsem? A DataExpert és a Rubiklab vezetőit kérdeztük erről lapunkban.

Szinte már közhely, hogy a válság-konjunktúra ciklusok viszonylag jól kiszámítható váltakozását a piaci zavarok és turbulenciák kora váltotta fel, ahol a klasszikus közgazdasági fogódzók egyre kevésbé működnek. Ebben az új korszakban a hagyományos gazdasági modellek drasztikusan veszítenek a jelentőségükből, az MI pedig gazdaságot újraformáló erőként jelentkezik. Mindez azt rugalmasságban, alkalmazkodó-, és ellenálló képességben nagyon kemény kihívás elé állítja a vállalatokat. Alapvető, hogy a cég folyamatosan olyan új dolgokkal tudjon előállni, amikkel mások nem. Például egy teljesen új, vagy az adott piacon teljesen új üzleti modellel, amivel a mások által kináltaknál sokkal kedvezőbb költségszint állítható elő.

Karasszon Dezső tulajdonos ügyvezető szerint azonban, a digitális korszakunkban még az ilyen innovatív piaci jelenlét sem feltétlenül életbiztosítás.

Ha én Debrecenben kitalálok valamit, másvalaki akár Brazíliában is kitalálhatja ugyanazt, hiszen a Chatbotokat ma már mindenki használja, egy online fiókba ma már bárki be tud lépni. Vagyis, az „olcsóbban gyorsabban ugyanazt” típusú termékek esetében bizonyos tekintetben valóban a B oldal forog. Valószínűsíthető, hogy ezekkel az általános szolgáltatásokkal csak azok tudnak megmaradni a piacon, akik megfelelő mérettel és megfelelő gazdasági potenciállal rendelkeznek, a többieknek pedig, az évtized végére nagy valószínűséggel ki kell dobni, vagy legalábbis erősen újra kell fazonírozni az elmondottak szerint működő üzleti modelljüket – véli Karasszon Dezső tulajdonos ügyvezető.

A versenyképes üzleti modellhez az MI lehet a kulcs

A DataExpert és a Rubiklab szerint az MI-t természetesen nem kell kidobni, sőt a legnagyobb hasznot éppen az MI mélyebb integrációjára összpontosító vállalatok aratják majd le a jövőben. Vagyis azok a cégek, amelyek túl tudnak lépni a gyorsabb és olcsóbb megoldások kezdeti előnyein, és ki tudják aknázni, hogy az MI korábban elérhetetlen mélységű és pontosságú tudáshoz biztosít hozzáférést. Ezzel jelentős stratégiai előnyhöz juthatnak, képessé válnak egyedi, védett piaci rések kialakítására. Az MI hatékony integrálása megköveteli a vállalatoktól, hogy újragondolják meglévő modelljeiket, illetve teljesen új modelleket alkossanak meg. Mindez az árstruktúrák, az értékesítési csatornák, az ügyfélkapcsolatok és az értékajánlatok újragondolását követeli meg, úgy, hogy azok illeszkedjenek az MI-vezérelt folyamatokhoz és az általuk kezelt információtömeghez. Ebben óriási előnyt jelenthet a MI szakértő céggel közös alkalmazása: egy ilyen együttműködési konstrukció lehet a kulcs a jelen bizonytalan üzleti környezetben is versenyképes modellek megalkotásához.

Piackutatást támogató cégként mi is a modellváltás korszakát éljük. Alapvetően értékesítésre épülő modellünket – ami egy nagyon munkaerő-intenzív, személyre szabott szolgáltatást jelent – egy másik logikára épülő modellre cseréljük, mert úgy látjuk, hogy ez a kisebb piaci részesedéssel rendelkező cégek számára sokkal praktikusabb, reziliensebb lesz. Most a mi területünkön újnak számító üzleti modellben gondolkodunk, sőt, nem csak gondolkodunk, már piacra is léptünk vele. Ez pedig nem más, mint a platform alapú szolgáltatás, amikor is a partner havidíj mellett tudja használni a platformot prompt engineering támogatás mellett. Ez utóbbi terminus technicus pedig azt jelenti, hogy minél részletgazdagabb inputot táplálunk be a rendszerbe, annál adekvátabb válaszokat kapunk. Vagyis, az ördög a kérdésfeltevésben rejlik, annak megtalálásában, hogy hogyan tegyük fel a legjobb kérdéseket – fogalmaz Vasvári Zoltán tulajdonos ügyvezető.

Platform-alapon praktikusabb

Ebben az előfizetéses konstrukcióban – vagyis hazai vállalkozásunk, a DataExpert és londoni cégünk, a Rubiklab esetében is jelenleg piaci bevezetés alatt álló platform-alapú modellben – mi az általunk elnevezett piaci beszélgetések módszerét alkalmazzuk, ami így elsőre furcsán hangzik, pedig egyáltalán nem az – megy bele a részletekbe Tóth Bence senior fejlesztő.

Az ígérjük és azt is adjuk a vevőnek, hogy platformunk használatával érvényes adatok fognak keletkezni, mert a rendszer a jó kérdések – vagyis, a rendkívül részletgazdag és „életszagú” kérdések alapján szondázza meg a vizsgálni kívánt piacot. Vegyünk példaként egy nagy és jól ismert alkoholmentes italgyártót. Természetesen ahhoz, hogy az ő piackutatási céljaihoz megfelelő platformot fejlesszünk, gyűjtünk kvantitatív adatokat az üdítőital piacról. Azonban nemcsak kvantitatív trendeket nézünk, nemcsak azt, hányszor osztották meg az erre vonatkozó információkat a közösségi médiában, vagy hogy a számok alapján népszerűbb-e a termék áprilisban, mint márciusban volt. „Hallgatózunk” is, megfigyeljük, mit beszélnek az emberek a piacon (tehát az internetes felületeken). Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy elemezzük, fürtökbe rendezzük a bejegyzéseket és a kvantitatív eredményeket ezek segítségével finomhangoljuk. Ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy garantálni tudjuk, a mi szolgáltatásunk használatával az ügyfél a megfelelő információkat kapja. A mi termékünk segít elkerülni a kommunikációs buborék csapdáját, vagyis, ha a valid válasz ezen kívül esik, azt is meg tudjuk találni. A másik nagyon izgalmas kihívás, amivel elkezdtünk foglalkozni, az a nagyon nagy mennyiségű adat értelmes tömörítése. Ha például valaki szeretne pár óra alatt 60 évnyi Youtube tartalmat feldolgozni, mi képesek vagyunk ezt megoldani és fogyasztható formában tömöríteni a kívánt audiovizuális tartalmat bármely nyelven, sőt, bármely nyelvről bármely nyelvre lefordítani és prezentálni a fogyasztónak. Úgy véljük, erre a szolgáltatásra lesz kereslet az elkövetkezendő pár évben.

Fotó: metamorworks, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink