Mi a protokoll, ha III. Károly nem tudja ellátni a kötelességeit?

Hírek magyarnemzet.hu
Rishi Sunak brit miniszterelnök a BBC-nek adott interjúban beszélt az uralkodó betegségéről.

III. Károly brit uralkodónál rákot diagnosztizáltak – számolt be róla a Magyar Nemzet. Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrég arról beszélt a BBC Rádiónak, hogy sikerült egész korán diagnosztizálni a betegséget, arról azonban még mindig nem adtak hírt, hogy a királynak milyen típusú rákkal kell felvennie a harcot.

Az uralkodó elhalasztja a nyilvános programjait, azonban az állami teendők ellátását és az ezzel járó papírmunkát folytatja. Harry herceg hétfőn bejelentette, hogy visszamegy az Egyesült Királyságba, úgy tudni, ezekben a percekben éppen repülőn ül. Többek között a BBC is utánajárt annak, hogy mi történik a kevésbé szerencsés esetben, azaz, ha III. Károly nem tudja ellátni a kötelességeit.

A brit uralkodó államtanácsosokat delegálhat különböző feladatok ellátására ideiglenes cselekvőképtelenség esetén. Államtanácsosok a királyi család tagjai lehetnek.

Károly király esetében államtanácsos Kamilla királyné, Vilmos walesi herceg, Harry herceg, András herceg és Beatrice hercegnő lehetne, azonban ez nem ilyen egyszerű. A sorból kiesik Harry és András herceg is, ugyanis 2022-ben a család úgy döntött, ez csak a család dolgozó tagjaira vonatkozhat, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzetben Kamilla királyné, Vilmos herceg, Anna hercegnő és Eduárd herceg támogathatja a királyt.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a jogszabályok szerint, ha az uralkodó tartósan cselekvőképtelenné válik, a régens lép a helyébe, aki nem más, mint a trónöröklési sorrendben a következő családtag, tehát Vilmos herceg.

Fotó: AFP/Thibaud Moritz

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink