Mi a jó a migráns gyerekeknek?

Hírek
A Magyar Helsinki Bizottság legújabb jelentésében arról ír, hogy menekülő, családdal vagy kísérő nélkül érkező kiskorúakat tarthatnak őrizetben a magyar hatóságok. A jelentés egy négygyerekes, beteg unokatestvérrel terhelt szír családanya szavait idézi, hogy a kellően drámai érzelmi aláfestés a kívánt irányba terelje a figyelmünket.

A sajátosan manipulatív szóhasználat szerint nagyon türelmesnek és szerencsésnek kell lennie annak, aki bejut Magyarországra. De az a migráns sincs jobb helyzetben, akit Magyországon tartóztatnak fel, mert mindenkit visszakísérnek a határ túloldalára. A jogvédők arról beszélnek, hogy a kihirdetett válsághelyzet jogfosztottá teszi a gyermekeket, különösen a 14 évesnél idősebb, kísérő nélküli kiskorúakat, akiket így tömegesen őrizetbe vehetnek. De őrizetbe kerülnek a szüleikkel együtt érkező gyerekek is, ami nem szolgálja a legfőbb érdeküket – jelentik a jogvédők.

Mégis, mi lenne ezeknek a kamaszoknak a legfőbb érdeke? Nem az, hogy biztonságos körülmények között megvárják azt, hogy rendezzék a papírjaikat? A létezőt vagy a nem létezőt. Ha szülőkkel együtt vándoroltak, akkor együtt maradhassanak? Hogy kapjanak enni és meg tudjanak mosdani. Nem szállodában, hanem egy szálláson. Minimális a komfort, persze, de ami elvárható, azt mind megkapják ezek a gyerekek. Már amennyire gyerek tud maradni azok után egy kiskorú, ha el kell hagynia a családját, hogy eljusson valahogy Németországba, ahol már annyira nem várják. Nincs az a tranzitország, amelyik ezt a fájdalmas traumát enyhíteni tudná, még ha a jogvédelem papíron mindent el is bír.

A 14 év alatti gyerekek érdekében, amint Fótra kerülnek, benyújták a menedékkkérelmet. A nagyobbak már nem élveznek előnyt, ennek sok oka van, a többi között, hogy meg kell állapítani az életkorukat. Jelenleg a tranzitállomáson fizikai vizsgálattal állapítja meg az orvos, hány évesek lehetnek a migráns gyerekek. Ez a Helsinki Bizottság szerint nem megbízható módszer, sok a tévedés lehetősége, így előfordul, hogy 14 év alattiak nem Fótra kerülnek, hanem a 14-18 évesek közé, vagy néhány esetben felnőttek közé. Miért nem a valós korukat mondják meg a gyerekek? Nem érzéketlen kérdés ez, csak a jognak, meg az igazságnak egy másik, ám létező vetületére mutat rá. Mennyivel megnyugtatóbb lenne az ügymenet mindkét fél számára, ha minden hivatalos iratuk rendben lenne a „menekülőknek”, de ezen valahogy mindig elegánsan átsiklanak a jogvédők.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink