Meteorológusok lettek a Wall Street cápái

Hírek D. GY.
Az elmúlt napokban számos befektetési bankár meteorológiai hasonlatokkal élve írta le az előttünk álló időszakot – többnyire viharjelzésre figyelmeztettek. 

Orosz-ukrán háború, szigorodó amerikai monetáris politika, emelkedő infláció, ellátási nehézségek – nem csoda, ha a Wall Street elemzői és bankárai egyre nehezebben és egyre nagyobb bizonytalansággal vállalkoznak csak az előrejelzésekre. Így Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója is az ég felé nézett és meteorológiai hasonlatokat használt, amikor jóslatokra kérték. A társaság befektetőknek tartott hét eleji konferenciáján “hatalmas viharfelhőkről beszélt”, amelyek egyelőre még nem érték el a hurrikán erősségét.

A hét közepén aztán már borúlátóbbá vált a legnagyobb amerikai bank első embere:

szerintem viharfelhők, óriási viharfelhők gyülekeznek. Ez már hurrikán

– mondta szerdán.

Egyelőre még nem tudjuk, hogy ez mekkora lesz, de jobb, ha felkészülünk rá

– tette hozzá.

Brian Moynihan, a Bank of America vezérigazgatója pár órával később ugyanazon a konferencián közölte, hogy “hurrikánfigyelő” üzemmódban van. “Észak-Karolinában vagyunk, ahol minden évben jön a forgószél. Így mindig fel vagyunk készülve, nincs más választásunk” – mondta. Csütörtökön John Waldron, a Goldman Sachs elnöke kontrázott nekik: “próbálok nem időjárás-analógiákat használni” – kezdte, mire nevetés hullámzott végig a termen -, “ez egyike a legbonyolultabb, ha nem a legbonyolultabb környezet, amit karrierem során láttam” – folytatta.

Bill Demchak, aki korábban a JPMorgan egyik vezetője volt, jelenleg pedig az 540 milliárd dollár eszközértékű PNC bank vezérigazgatója szintén közölte, hogy nem kíván “időjárás előrejelzést” adni, viszont hozzátette azt is, hogy “nem látok más lehetőséget, mint a recessziót”.

Borítókép: Angela Weiss / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink