Mesterséges intelligencia: Nagy Márton szerint szép dolog erről beszélni, de előbb legyen a kkv-knak honlapja

Hírek vg.hu
Hiába jó a digitális infrastruktúránk, ha nem használjuk ki – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Koalíciók Napja-konferencián. Szerinte életünket átformáló újdonság a mesterséges intelligencia (MI), de amíg a kis és közepes vállalkozásainknak honlapja sincs, addig nehezen tudunk felzárkózni a világhoz digitális értelemben.

A mesterséges intelligencia (MI) egyelőre a nagyfiúk játszótere: ezt az exkluzivitást kell megtörni, és inkluzívvá tenni – mondta többek között Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Koalíciók Napja-konferencia nyitóelőadásában. Megjegyezte: jelenleg még nincs olyan platform, ahol például a magyar kkv-k tudnának normalizált, szabványosított megoldásokat vásárolni, ugyanakkor az MI megkerülhetetlen lesz, talán fontosabb, mint az internet maga.

A Koalíciók Napja a Neumann Technológiai Platform alegységeinek a közös programja, négy témakör köré szervezve, megfelelve a négy koalíciónak:

  • 5G (ami hamarosan átnyúlik 6G-be),
  • mesterséges intelligencia,
  • drón,
  • blockchain.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az előszavában megjegyezte: ha már az Európai Uniónak szokása, hogy előbb szabályoz és utána innovál, akkor igazodjunk ehhez, kivált, hogy közeledik a július 1-én kezdődő magyar EU-elnökség. Elmondása szerint készülnek a stratégiák és akciótervek, folyamatos a munka, aminek már vannak látható eredményei is.

Ígéretes év áll előttünk, hiszen a magyar EU-elnökségnek is kiemelt fókusza van a mesterséges intelligencián – összegzett Fábián Gergely, aki után következett Nagy Márton előadása.

Háború a mesterséges intelligencia terén is

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn Martonvásáron az űrtechnológiai gyártóközpont alapkőletételén vett részt, és a keddjét is a haladó technikákkal nyitotta. A Koalíciók Napja nyitó előadásában kifejtette: úgy érzi, az MI terén egyelőre lokális fejlesztések zajlanak, továbbá, ha nem átjárhatóak a rendszerek, az nem jó, márpedig sajnos afelé haladunk, hogy az MI-megoldások tekintetében is kétpólusúvá válik a világ.

Szerinte az Egyesült Államok és Kína nagy gazdasági háborújának három fő terepe van:

  • az elektromos autózás, és annak ökoszisztémája,
  • a digitalizáció, azon belül főleg a csipgyártás és
  • a mesterséges intelligencia.

Hozzátette: az Európai Uniónak is döntenie kell, hova helyezkedik a csipháborúban, sőt, máris részese a folyamatnak, hiszen egyetlen holland cég állítja elő a gyártáshoz szükséges gépeket. Márpedig a perspektíva és a potenciál jelentős a szektorban, ezt jelzi a Goldman Sachs becslése is, amely szerint az előttünk álló évtizedben az MI 7 százalékkal növelheti a GDP-t.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Derencsényi István/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink