Mesés előleget várhatnak idén a gazdák

Hírek
Egyre inkább kezd hihetetlenné válni a magyar agrárvilág működésének néhány részlete. A gazdák eddig sem szűkölködtek a pénzben, idén azonban minden korábbinál nagyobb, mesés előleget várhatnak a számlájukra.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is október 16-án kezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése – jelentette be Detre Miklós, a Magyar Államkincstár (MÁK) igazgatója egy szakmai rendezvényen. Mint mondta, az idei előleg összege előreláthatóan 208 milliárd forint lesz (ebből az agrártárcánál idén mintegy 207 milliárd forint kifizetésével számolnak), a tavalyi 194 milliárd vagy a tavalyelőtti 122 milliárd forinttal szemben. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szükséges tanúsítványt a múlt héten pénteken megkapta a MÁK. Ez egy nagyon fontos információbiztonsági, fizikai biztonsági és munkaszervezési folyamatokat ellenőrző tanúsítás. Megszerzése nagyon lépés a végleges kifizető ügynökségi akkreditációhoz, amit a MÁK várhatóan még ebben a hónapban szintén megkap, a KPMG ugyanis már megtette a javaslatot az illetékes hatóságok felé a végleges akkreditáció tárgyában. Az előlegfizetés pedig a korábbi évekhez hasonlóan a közösségi jogszabály szerinti október 15-én kezdődne, de mivel ez vasárnapra esik, hétfőn, azaz október 16-án kezdődik meg az előlegfizetés – tette hozzá az igazgató.

Ekkortól minden korábbinál nagyobb összegű előleget várhatnak a gazdák. Magyarország ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan idén is kérte az Európai Bizottságot, hogy tegye lehetővé az agráriumban az előlegfizetést a korábbinál nagyobb arányban. Így idén a bizottság a kifizethető támogatási előleget az EMGA (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) esetében legfeljebb 70, míg az EMVA (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) tekintetében maximum 85 százalékban állapította meg. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára bejelentette, hogy a támogatások kifizetésénél a szeptember 30-i, 310,67 forintos euróárfolyamot veszik figyelembe, ez hozzávetőleg 70 ezer forint területalapú támogatást jelent hektáronként.

A Vidékfejlesztési programhoz is köthetők előleg kifizetések, például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodást segítő programokra (Natúra 2000-es területek), amelyek normatív típusú támogatások – egészítette ki a fentieket Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy vannak olyan beruházási támogatások is, ahol az előlegfizetés lehetséges, ilyen például a trágyatárolók építése, vagy a településképet meghatározó épületek felújítása.

A szakmai rendezvényen szóltak egy július óta működő munkacsoportról is, amelyet több szakmai szervezet összefogásával azért hoztak létre, hogy a gazdák érdekében az egyeztetések minél inkább zökkenőmentesebbek legyenek. A gazdákat szinte elkényeztetik, a hatalmas előlegek is bizonyság erre – kommentálta az ügyet megkeresésünkre egy ágazati elemző. Hozzátette: miközben más nemzetgazdasági ágazatban dolgozóknak még azért is küzdeniük kell, hogy utólag megkapják azt a pénzt, amiért megdolgoztak,a mezőgazdaságban – amely igaz, ki van téve az időjárás kénye-kedvének – szinte már mesések a „kifizetési állapotok”.

Az elemző ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy egy éve még úgy tűnt: veszélybe kerül az agrártámogatások kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megszüntetése, illetve átszervezése miatt. Mint azóta kiderült, ettől nem kell tartani. Emlékezetes, hogy a kormány döntése alapján az MVH jogutódlással szűnt meg, a kifizetőügynökségi tevékenységét pedig a MÁK vitte tovább. Az EMVA-t érintő feladatok a Miniszterelnökséghez, az EMGA-t érintők pedig az FM-hez kerültek. Az MVH megyei kirendeltségei beolvadtak a fővárosi és megyei kormányhivatalokba, a Miniszterelnökség és az FM megosztott szakmai irányítása mellett. Az EMVA irányíthatóságához és végrehajtásához kapcsolódó hatáskör a Miniszterelnökséghez került, a hatósági feladatok pedig a MÁK-ra tartoznak.

Borítókép: sugarpiefarmhouse.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink