Mérséklődtek a lakásárak az elmúlt év második felében

Hírek vg.hu
Fordulat következett be tavaly a használt lakások piacán, az árak az egyre szűkülő kereslet miatt csökkenő pályára kerültek – derült ki a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentéséből.

A gazdasági kilátások bizonytalansága, az infláció emelkedése, valamint a monetáris kondíciók szigorodása a lakáspiaci ciklus fordulópontját eredményezte – olvasható a Magyar Nemzeti Bank ma megjelentetett Lakáspiaci jelentésében. A Világgazdaság által feldolgozott elemzés szerint a tavalyi második félévben jelentősen csökkent az adásvételek száma, ennek következtében enyhült a túlárazottság. Ez a fordulat már jó néhány európai országban és máshol is hasonlóan következett be az alacsony a piaci aktivitás mellett. A lakáspiac kínálati oldala tavaly a második fél évben már nem bővült, az újlakás-építési szint uniós összehasonlításban még mindig alacsony, éves szinten 0,45 százalékos a megújulási ráta. Az idén, illetve rövid távon sem várható érdemi bővülés az újlakás-piaci kínálatban.

Winkler Sándor, az MNB ingatlanpiaci elemzések osztályának vezetője a jelentést ismertetve rámutatott: kiadott új építési engedélyek lakásszáma 37,6 százalékkal csökkent éves összevetésben 2023 első negyedévében, ugyanakkor növekedési tartalék van a piacon a korábban építési engedélyt szerzett lakások révén.

– A jó minőségű kínálat jelenleg hiánycikk a használtlakás-piacon, mivel a gazdasági és pénzügyi világválság idején, 2008 és 2013 között mintegy 100 ezer új ingatlan megépítése maradt el Magyarországon – figyelmeztetett a később is érzékelhető következményekre a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT).

A nagyon alacsony piaci aktivitás év végén kihatott az árakra, ami a negyedik negyedév végén már nominálisan is megmutatkozott. Az MNB lakásárindexe alapján 3,6 százalékkal csökkentek év végére az árak, a kisebb településeken nagyobb mértékben. Budapesten 1 százalékos volt az ármérséklődés, vidéken ennél nagyobb mértékű. Az előzetes adatok alapján az első negyedévben enyhén emelkedhettek az árak, további csökkenést nem láttak, de Budapesten az 1 százalékos visszaesés megmaradt.

Az albérletárak csak enyhén torpantak meg tavaly, az első három hónapban ismét emelkedtek. A fővárosban már a legolcsóbb, külső pesti kerületek átlagos bérleti díja is elérte a kétszázezer forintot. A bérleti díjak éves növekedési üteme 2022 szeptembere és 2023 márciusa között mérséklődött, 2023 első három hónapjában Budapesten 4,5, országos átlagban 4,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak a 2022. decemberi szintjükhöz képest.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink