Mérlegelheti a szülő, hogy visszaengedi-e a gyerekét az iskolába

Hírek Figyelo.hu

Hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai – mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Április 19-én az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatán véget ér a digitális munkarend, a felső tagozatosok számára és a középiskolákban május 10-ig még digitális munkarend marad érvényben. A nyitást az teszi lehetővé, hogy jól halad a lakosság oltása, valamint április 1-től a pedagógusok oltása is elkezdődött, két körben zajlott a művelet – mondta az államtitkár.

A Világgazdaság beszámolója szerint a regisztráltak oltása lezárult, 155 ezer pedagógust oltottak be, a szakképzésben dolgozókkal és a bölcsődékben dolgozókkal együtt a számuk eléri a 200 ezer főt.

Kiemelte: azokban a bölcsődékben, amelyek március 8-tól a mai napig is nyitva maradtak járványgócok nem alakultak ki. Az óvodákban jelenleg gyermekfelügyelet működik, a gyerekek 11 százalékát vitték be a szülők. Az óvódások jelenleg vegyes csoportokban töltik a mindennapjaikat, azt kérték az intézményektől, hogy április 19-től ha lehet a gyerekek a saját csoportjukban legyenek. Maruzsa Zoltán szerint hétfőtől a gyerekek fele, kétharmada újra visszatér az óvodákba.

Az újranyitó intézményekben kötelező lesz a hőmérséklet mérés, és a fertőtlenítés, az ehhez szükséges eszközöket továbbra is biztosítják. Az államtitkár szerint, ha egy szülő nem akarja iskolába engedni a gyerekét, akkor ezt az intézményvezető engedélyezheti, de aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik annak év végén osztályozó vizsgát kell tennie.

(Borítókép: A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én. (MTI/Balogh Zoltán)

További híreink