Merkel-Putyin csúcs: minden a gázról szólt

Hírek
A német kancellár és az orosz elnök csúcstalálkozóján az Északi-Áramlat 2 gázvezeték megépítése volt a fő téma. Ehhez azonban az Egyesült Államoknak is lesz néhány szava.  

Szombaton Berlinben találkozott egymással Angela Merkel és Vlagyimir Putyin. A fő napirendi pont az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat gázvezeték második csőrendszerének megépítése volt. Washington ellenzi a vezeték építését, ők inkább a saját cseppfolyós gáz (LNG) eladásaikat növelnék Európában. Az USA szankciókat léptetett már most is életbe és továbbiakkal fenyegetőzik az építkezésben érintett társaságokkal szemben – ezek szükség esetén heteken belül életbe léphetnek.

A Balti-tenger alatt húzódó vezeték fő építtetője a Gazprom, de részt vesz benne a Royal Dutch Shell, a Wintershall, az Uniper, az OMV, valamint az Engie is – mindannyian nyugat-európai energiaóriások. Washington azzal érvel, hogy az új vezeték – amely közvetlenül a már meglévő mellett húzódik – tovább fokozná Európa kiszolgáltatottságát az orosz gáznak, valamint többletbevételekhez juttatná az orosz költségvetést.

Az oroszok elleni szankciókat részben a Krím-félsziget elfoglalása, majd az amerikai választásokba való beavatkozás vádja után léptette életbe az amerikai törvényhozás. Tavaly augusztusban a honatyák lehetővé tették, hogy Trump elnök vállalatokat és magánszemélyeket is szankcionáljon, amennyiben azok orosz érdekeket szolgálnak. Márpedig az Észak-Áramlat 2. washingtoni értelmezés szerint egyértelműen orosz érdek.
Az amerikai kereskedelmi és  energiaügyi tárca és a Fehér Ház között az egyeztetések a végső fázisba értek a büntető intézkedések újabb hullámáról – írja a The Wall Street Journal.

A lap szerint egyetlen kérdés vár még eldöntésre, mégpedig az, hogy csak az építkezésben és az üzemeltetésben részt vevő – akár európai – cégeket büntessék, vagy a finanszírozásban részt vevő bankokat is. 

Az EU július végén vállalta, hogy növeli amerikai LNG importját, annak érdekében, hogy a Trump elnök visszavonja-csökkentse az európai acél- és alumínium behozatalra kivetett büntető vámokat.

Az Északi-Áramlat 2 ugyan kikerüli Ukrajnát, Merkel mégis megpróbálta rávenni Putyint arra, hogy a 2019-ben lejáró tranzit szerződéseket legalább részben hosszabbítsák meg. A nyugatnak érdeke, hogy Ukrajna gáztranzit bevételekhez jusson. 

MTI/EPA/Alexander Becher

Ezek is érdekelhetnek

További híreink