Merkel megint összevissza beszél

Hírek
Angela Merkel német kancellár egy augsburgi rendezvényen beszélt arról, hogy szerinte a magyar kormány nem időben védte meg a schengeni határt, mondván, hogy a 2015-ös meigrációs hullám elején még nem állt a határzár. A bukásközeli állapotban lévő Merkel asszony újabb jelét adta annak, hogy nem ápol szoros kapcsolatot a valósággal.

Angela Merkel szerint ő soha nem kritizálta a határzárat, holott a magyar kormányt 2015 óta folyamatosan bírálatok érik bevándorláspolitikája és a határok megvédése miatt, s ezek a kritikák nemegyszer a német kancellártól érkeztek.

Merkel arról is beszélt továbbá, hogy lakosságarányosan nem Németország, hanem Svédország és Ausztria fogadta be a legtöbb migránst. Csak az igazság kedvéért: Németország lakossága 82 millió fő, Ausztriáé 9 millió, Svédországé 10 millió. Ez sok mindent elárul.

Mint ismert, nem Orbán Viktor mondta azt, hogy „Wir schaffen das”, hanem Angela Merkel.

Nem Orbán Viktor fogadta be egy tyúkanyó reflexével a migránsokat, hanem Angela Merkel.

Nem Orbán Viktor küldött meghívót a szíriai migránsoknak, hanem Angela Merkel.

Nem Orbán Viktor mondta, hogy a kerítés le fog omlani, hanem Angela Merkel.

Ezek után azt mondani, hogy a magyar kormány nem megfelelően védi Európa határait, és hogy a német vezetés soha nem kritizálta a kerítést… nos, meglehetősen érdekes emlékezőképességre utal.

Merkel asszony nagy valószínűséggel nem fogja kitölteni kormányzati ciklusát, de ez nem tartja vissza attól, hogy minden szalmaszálba kapaszkodva próbáljon magának népszerűséget nyerni. Merkel tudja, hogy Orbán Viktor bevándorlásügyben képviselt álláspontja közelebb áll az emberekhez, ezért igyekszik erre „felcsatlakozni".

A hitelesség persze egy másik kérdés, mindazonáltal nem ártana, ha Merkel asszony néhanapján visszanézné korábbi nyilatkozatait és ahhoz mérten fogalmazna meg kritikát bárkivel szemben is.

Borítófotó: Az illegális bevándorlók elindulnak – elmondásuk szerint Németországba – a Keleti pályaudvartól 2015. szeptember 4-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink