Merészebb európai űrpolitikát hirdetne Macron

Hírek L.G.
Európának merészebb űrpolitikára van szüksége – jelentette ki szerdán Emmanuel Macron francia elnök, miközben hangsúlyozta, a kontinens szuverenitása forog kockán, ha elmarad a rivális hatalmak mögött a technológia, a tudomány és a katonai versenyképesség egyik kulcsfontosságú területén.

A Toulouse-ban tartott találkozón Macron tegnap kijelentette, a közelmúlt eseményei megmutatták, milyen döntő fontosságú a katonai egységek mozgásának nyomon követése. Azokra a műholdfelvételekre utalt a francia elnök, amelyek rögzítették az orosz hadserege invázióra utaló csapatmozgásait az ukrán határ közelében. – írja az APnews.

„Nincsen totális hatalom vagy autonómia az űr menedzselése nélkül” – fejtegette Macron, és hozzátette: „Enélkül nem hódíthatsz a meg új területeket, de még a sajátodat sem tudod ellenőrizni.”

Európa már eddig is komoly eredményeket ért el a távközlési, a globális helymeghatározási szolgáltatások és a tudományos kutatás céljára szolgáló műholdak felbocsátása terén. De számos tekintetben lemaradt riválisai mögött, ugyanis az Egyesült Államok, Oroszország és Kína mind képesek az embereket vinni az űrbe, míg egy európai legénység eddig még nem állt össze.

Az Európai Űrügynökség vezetője a múlt hónapban úgy nyilatkozott, támogatja a saját személyzettel rendelkező űrrepülőgép kifejlesztésére irányuló elképzeléseket, bár a tagállamok még nem hagyták jóvá ezt. Macron szerint Európának mérlegelnie kell, akar-e ezen az úton haladni, és ha igen, milyen célokkal. Az egyik irány az lehetne, ha Európa követné az Egyesült Államokat a Marsra irányuló tevékenységében, a másik pedig az, hogy az elöregedő Nemzetközi Űrállomás cseréjére összpontosítana a közösség.

Az űriparhoz kötődő munkahelyek százezrei miatt Macron arra is figyelmeztetett, kontinensünknek nemcsak a nagyhatalmak, hanem a feltörekvő riválisok, például India és egyes magáncégek – mint a Blue Origin és a SpaceX – részéről is kemény versennyel kell szembenéznie. A műholdak felbocsátásában komoly teljesítményt mutatnak a magáncégek, Elon Musk 42 000 műholdat tervez pályára tenni, Jeff Bezos 3200-at, de működik a brit kormány Onewebje is, amely 650 műholdat kíván felküldeni az űrbe.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink