Mélyrepülésben az MSZP: ultimátumot kapott Molnár Gyula

Hírek
Valami megint készülődik az MSZP-ben. Csak nem a pártelnök, Molnár Gyula került célkeresztbe?

Másfél hónapja a szocialisták szinte eltűntek a politikai térképről, Botka László miniszterelnök-jelölt bukása óta olyan, mintha illegalitásba vonultak volna, de megnyugodhatunk, a színfalak mögött azért megy egymás öldöklése.

Lezajlott azóta már egy villámcasting, szóba került, hogy Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere lehetne a miniszterelnök-jelöltjük, de Balázs szerint ugyan érdekes volt a felvetés, de őt nem is kereste senki a szociktól.

Úgy tényleg nehéz valakit jelölni a posztra, hogy a vezetői éretekezleten kitalálnak valamit, nagyokat bólogat rá mindenki, csak épp a jelöltet nem hívja fel senki, hogy ugyan mit szólna a feladathoz. Az még kínosabb, hogy a frakcióvezetőt kiküldték nyilatkozni, hogy sínen van az ügy, valaki már beszélt Balázzsal, aztán lehet, hogy más Balázs Pétert hívtak, mert a “jelölt” élő adásban, a frakcióvezető utáni vendégként cáfolta a felkérést.

Persze, a háttérben, a szürke, füstös irodákban állítólag folynak az egyeztetések a Demokratikus Koalícióval, azzal a Gyurcsány Ferenc vezette párttal, amelyet Botka időszakában még a szőnyeg szélére állítottak, Botka ugyanis nagyon nem akarta, hogy a pártelnök rákerüljön egy közös listára. Ez lett a veszte.

Miután a szegedi ember lelépett, és a Gyurcsány-szimpatizáns MSZP-sek maradtak, Fletó gyorsan rögtön kapós “árucikk” lett az elárvult pártnak. Érezte is a felé áradó megbecsülést Gyurcsány, aki Botka idején folyamatosan fűtötte a “haver” szocikat a közös lista reményével. De neki valójában Botka eltüntetése volt ezzel is a célja, semmi más. Balázs Péter nevének kiszivárogtatása után aztán talált is okot, hogy bejelentse, nem akar közös listát sem miniszterelnök-jelöltet. Gyurcsány előtt ugyanis egy “Bajnai-szimpatizáns” nem állhatott meg. A szocik ezután csak üres tekintettel néztek maguk elé, és lefagyott a rendszerük.

Molnár Gyula mostanában szinte könyörög Gyurcsánynak, hogy legyen már olyan szíves, kérje már felvételét a közös listára, hiszen a DK szeptemberi pártszavazása is erről döntött. Akkor DK tagjai elsöprő arányban támogatták, hogy ne kössenek megállapodást más pártokkal közös választási listáról, ha azon nem szerepelhet Gyurcsány Ferenc. Molnár szerint ebből következik, hogy most Gyurcsánynak kutya kötelessége lenne közösködni velük…

Szóval ilyen jókedvben teltek az elmúlt hetek az MSZP-nél. Aztán az utóbbi napokban megkezdődött egy nagyon furcsa játék. Elsőként Molnár Gyula lengette be, hogy 60:40 arányú lehet a választókerületi leosztás a két párt között az MSZP javára, majd Kovács László volt pártelnök tényként közölte, hogy 62 szoci, 44 DK-s induló lesz, amit nagyon gyorsan cáfolt is a DK.

A héten már a Botka lemondása előtt feltűnően aktívvá vált, aztán ugyanolyan gyorsan a háttérbe vonult MSZP-támogató Tarjányi Péter tulajdonolta zoom.hu közölte az egyéni indulók neveit tartalmazó listát. Ezt már maga Molnár Gyula kérte ki magának. De hogy még izgibb és zavarosabb legyen a sztori, a fővárosi, Gyurcsány-hívő szocialisták is megszólaltak. A legerősebb helyi szervezet, akiknek valójában nem Kunhalmi Ágnes elnök, hanem a Tarjányi által is támogatott Molnár Zsolt a főnökük ultimátummal állt elő: ne várjon tovább az elnökség, decemberben álljanak elő a közös miniszterelnök-jelölttel! Sőt, egyhangú határozatot fogadtak el arról is, hogy a decemberi kongresszuson ne csak a listát jelentsék be, hanem a miniszterelnök-jelölt személyét is.

Most már csak az a kérdés, hogy miről is szól ez a nyomásgyakorlás. Lehet, hogy az eddig ügyesen sakkozó, a bukást megúszó, de egyre bizonytalanabbnak tűnő Molnár Gyula pártelnök került célkeresztbe? Nehéz bármit is tippelni, mert ebben a pártban minden elképzelhető, és annak ellenkezője is.

Egy biztos, ilyen népszerűtlen még soha se volt az MSZP. Mintha lenne is oka a mélyrepülésnek. Mi jöhet még?

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink