Mélyrepülésben az amerikai bankok nyeresége 

Hírek D. GY.
Egy viszonylag rossz, de átmeneti első negyedév után javulhat a pénzintézetek profitja. A kockázatok azonban erősek: az orosz-ukrán háború, és a Fed kamatemelési hajlandósága keresztülhúzhatja az optimista várakozásokat.  

A hamarosan kezdődő gyorsjelentési szezonban várhatóan profitjuk jelentős csökkenéséről számolnak be a Wall Street nagy bankházai.

A tavalyi első negyedéves számokat jelentősen javították a tanácsadói díjak, a kereskedési jutalékok, valamint hitelezési veszteségekre elkülönített tartalékok feloldása.

A Refinitiv elemzői konszenzusa szerint a hat legnagyobb amerikai bank idei első negyedéves profitja 35 százalékkal marad majd el a tavalyi azonos időszak szintjétől. A befektetési banki tevékenységből származó bevételre súlyos csapást mért az orosz-ukrán háború. Így a bevétel ebben az üzletágban átlagosan 36, a kereskedési üzletágban 18 százalékkal csökkenhet.

A borúlátás azonban átmeneti lehet, ugyanis az elemzők az év hátralévő részében javuló profitkilátásokra számítanak. Jó példa erre a PNC Financial Services Group, amely csökkentette az első negyedéves nyereségelőrejelzését, ugyanakkor teljes éves profitját a korábban vártnál magasabbra húzta fel. A helyzetet főleg az emelkedő kamatkörnyezet javítja. Ha a jegybank emeli a kamatokat – márpedig a Fed éppen ezt teszi -, akkor a kereskedelmi bankok árrése általában növekszik, nő a hitelek és a betétek közötti kamatkülönbözet, vagyis nettó kamatbevétel.

A gyorsjelentési időszak egyik leginkább figyelt folyamata a jövőre vonatkozó várakozások közlése lesz. A nagy kérdés, hogy az amerikai gazdaság növekedési kilátásait mennyire érinti, ha elhúzódok az orosz-ukrán háború, s vajon miként reagál erre a magas inflációra kamatemelési hullámmal reagáló Federal Reserve. A bankok számára kockázatot jelent az is, hogy a magas infláció, a növekvő energiaárak rontják a lakosság jövedelmi helyzetét, így az alacsonyabb jövedelműek számára már nehézségeket okozhat a hitelek törlesztése.

Az első negyedéves kétségek között említhető a kiadások növekedése, elemzői vélemények szerint ez főleg a JPMorgan nyereségét érintheti.

A bankház nem-kamatjellegű kiadásai az előző negyedévben a magasabb bérek miatt 11 százalékkal növekedtek.

Kockázatot jelenthetnek a profitra nézve a kereskedésen elszenvedett veszteségek is, főleg az árupiacokon szöktek az egekbe az árak az orosz inváziót követően.

Néhány bank, főleg a Citigroup komoly sebeket kaphatott a háború miatt,

egy korábbi becslésük szerint 9,8 milliárd dolláros orosz kitettségük rossz esetben akár felét is bebukhatják a Moszkva ellen életbe léptetett nyugati pénzügyi szankciók miatt.

Bizonytalanságot jelentenek a részvényvisszavásárlási programok is. Elvben ezek növelik az egy részvényre jutó nyereséget, viszont fennáll a kockázata annak, hogy kevesebbet költenek ilyesmire a pénzintézetek, mert kénytelenek tőkéjüket a kötvényportfólión elért veszteség fedezésére fordítani. Az idei első negyedévben a kamatemelkedési várakozások hatására ugyanis jelentős hozamemelkedés – árfolyamcsökkenés – következett be az amerikai állampapírpiacon.

A JPMorgan Chase, a legnagyobb amerikai bank jövő szerdán teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, őt követő csütörtökön a Citigroup, a Wells Fargo, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley. Jövő hétfőhöz egy hétre pedig a Bank of America zárja a sort.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink