Mélypontra került tavaly a lakásépítési kedv

Hírek vg.hu
Majdnem tizedével kevesebb lakóingatlan készült el tavaly, mint egy évvel korábban, a tervezett lakások és családi házak számában azonban még ennél is nagyobb mértékű, 39 százalékos visszaesést mértek – derül ki a KSH ma reggel közzétett lakásépítési jelentéséből. Eszerint az építési kedv leginkább a községekben és a fővárosban esett vissza, ahol több mint 40 százalékkal kevesebb lakás építését tervezték 2023-ban, mint az előző évben.

Ma tette közzé a KSH a Lakásépítések, építési engedélyek, 2023. I–IV. negyedévi gyorsjelentését, miszerint tavaly 18 647 új lakás épült, vagyis 9,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, miközben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 21 501 volt, ez pedig 39 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben – közölte a Világgazdaság.

Jelentősek az eltérések régiónként

Tavaly Budapesten 6359 lakást vettek használatba, 3,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A visszaesés különösen súlyosan érintette a vármegyeszékhelyeket, ahol átlagosan 29 százalékkal, a többi városban 2 százalékkal és a községekben 8,5 százalékkal kevesebb lakás készült el.

Pest régióban 7,3 százalékkal nőtt, a többi régióban csökkent az új lakások száma2022-höz képest. A csökkenés mértéke a Dél-Alföldön volt a legmagasabb, 45 százalék.

A természetes személyek által épített lakások aránya 39-ről 36 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 60-ról 64 százalékra nőtt 2022-höz képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 46 százaléka családi házban, 45 százaléka többlakásos épületben, 7,1 százaléka lakóparkban található.

A többlakásos épületeknél ez 6 százalékpontos növekedést, míg a családi házak esetében 3 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Két négyzetméterrel 94 négyzetméterre csökkent a használatba vett lakások átlagos alapterülete.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Kisalföld / Csapó Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink