Mélyponton az infláció

Hírek
A fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel az idei legalacsonyabb inflációt értük el.  

Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékosról. Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal. A dohánytermékek árát a jövedéki adó emelkedése befolyásolta.

Az élelmiszereken belül jelentősebben nőtt a sertéshús és a cukor ára, a baromfihúsnál viszont látszik az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása. A sertéshús ára 15,7, a cukoré 10,7 százalékkal emelkedett, a baromfi 15,8 százalékkal, az üzemanyag 0,3 százalékkal lett olcsóbb a tavaly júniusinál.

Az első félévben a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek közül még a sajt ára emelkedett szembetűnően, 9,2, a párizsié, kolbászé 7,9, a kenyéré 4,8 százalékkal. A friss gyümölcsök 10,2 százalékkal kerültek többe, a zöldségek 2,5 százalékkal drágultak, a burgonya viszont 12,7 százalékkal olcsóbb volt, mint tavaly júniusban.

A szolgáltatások tarifái az átlagosnál mérsékeltebben, 1,4 százalékkal emelkedtek. A ruházkodási cikkek mindössze 0,2 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek júniusban az egy évvel korábbinál leginkább a használt személygépkocsik árának 5,8 százalékos csökkenése miatt. Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára változatlan maradt júniusban, de ezen belül a sertéshús 2,5, a margarin 1,0, az étolaj, a kenyér és a péksütemény 0,8 százalékkal drágult.

Az infláció júniusi lassulása megfelelt az elemzők várakozásának, akik a továbbiakban emelkedésre számítanak. A múlt havi lassulás mögött továbbra is a nyersanyagárak, főképp az üzemanyagok árának mozgása húzódik meg. Az energia- és feldolgozatlan élelmiszerek árától megtisztított maginflációs mutató viszont tovább emelkedik és júniusban az utoljára 2014 augusztusában látott szintjére ugrott – emelték ki elemzők a KSH kedden kiadott jelentését kommentálva a távirati irodának.
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi bázis ingadozása, amit főleg az olajárak esése mozgatott, a következő hónapok már némi gyorsulást hozhat az inflációban, miközben a maginfláció és a belső kereslet vezérelte inflációs nyomás tovább erősödhet.
Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint az infláció trendjében a belső kereslet erősödése, a béremelkedések hatása továbbra is a vártnál egyenletesebb eloszlásban, lassabban jelentkezik, de a fő mutatónál júniusban 0,5 százalékponttal magasabb maginfláció egyértelműen jelzi az emelkedő alaptrendet.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az inflációs ráta elérte idei mélypontját, júliustól kezdve újra gyorsulni fog. Jövőre már 3,2 százalékos lehet az infláció, azaz nemcsak eléri, hanem az egész év folyamán meg is haladja az MNB 3 százalékos célját.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink