Mélyponton a Mercedes, innen már csak felfelé indulhat a menet

Hírek vg.hu
A Mercedes-Benz autógyártó a vártnál gyengébben teljesített az év elején az ellátási láncok problémái és a modellváltások miatt, ám a menedzsment kitart éves várakozásai mellett. Főként az Egyesült Államokban élénkülhet a kereslet a Mercedes modelljei iránt.

A jövedelmező csúcsmodellek, például az S-osztály eladásainak visszaesése alaposan lefaragta a Mercedes-Benzcsoport első negyedéves nyereségét, és a menedzsment szerint a drágább modellek értékesítése csak az év második felében lódulhat meg – közölte kedden a stuttgarti autógyártó

Esett a Mercedes üzemieredmény-marzsa

Ennek ellenére Ola Kallenius vezérigazgató nem lát rá okot, hogy visszavágja az éves előrejelzéseket. A Mercedes-részvény árfolyama délelőtt 10-ig 3,7 százalékkal, 72 euróra esett. Tom Narayan, a kanadai RBC bank elemzője szerint a személyautó-üzletág nyereségessége jóval az átlagos elemzői várakozások alá süllyedt. A nagybefektetők azonban valószínűleg már számítottak erre, ezért a részvény gyengülése korlátozott lehet. A menedzsment nyilatkozatai ugyanakkor megnyugtatók a kilátásokkal kapcsolatban – ezt már Patrick Hummel mondta, a UBS-től.

Az év első három hónapjában az árbevétel 4,4 százalékkal, 35,9 milliárd euróra, míg az üzemi eredmény közel 30 százalékkal, 3,86 milliárd euróra zuhant. A személyautó-szegmensben az üzemieredmény-marzs – meglepően meredeken – 5,8 százalékponttal, 9 százalékra csúszott vissza.

Csökkentek a cég értékesítései is

A Mercedes az év első negyedében 462 978 autót adott el, 8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, főként az Ázsiában tapasztalható gyengélkedés miatt. A kisteherautó-üzletág jól teljesített, ám a Sprinterek és társaik súlya az eladásokban túlságosan kicsi, ezért viszonylag csekély mértékben járultak hozzá a működési eredményhez.

Bár a csoport továbbra is kézben tartja az árazást, a termékportfólió megújítása a G- és E-osztályba sorolt városi terepjáróknál (SUV), illetve a GLC-kategória kompakt SUV-jainál negatívan hatott az értékesítésre. Emellett a 48 voltos akkumulátorokkal kapcsolatos szűk ellátási keresztmetszetek sem jöttek jól, ám erre a problémára a Mercedes állítólag már megoldást talált.

Innen már felfelé vezet az út

Mindent összevetve az eladások a tárgyidőszakban elérhették a mélypontot, ahonnan már csak felfelé vezethetaz út. Végeredményben a Mercedes csoportszintű nyeresége mintegy negyedével 3,03 milliárd euróra zsugorodott.

A közeljövőre nézve, a német Finanzen.net hírportál szerint a konszern vezetésénél még mindig érzékelhető némi bizonytalanság. A személyautók szegmensében azonban a GLC és az E-osztályba tartozó modellek jelenlegi szállítási szűk keresztmetszetei enyhülhetnek, és további javulás várható.

Az általános hangulat Európában változatlan, míg Kínában óvatos javulással számolnak, ami különösen az E-osztály értékesítéseit segítheti. Az Egyesült Államokban viszont lendületet vesz a kereslet.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Egy Mercedes Benz GT 63s modellautó a Pekingi Autókiállításon 2024. április 25-én. Pedro Pardo / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink