MEKH: zavartalan az ország gázellátása

Hírek H. Z.
Magyarországra továbbra is a megszokott rendben érkezik földgáz, a hazai tárolókban 1,24 milliárd köbméter van belőle – közölte csütörtökön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely folyamatosan figyelemmel kíséri az Európába irányuló gázszállításokkal kapcsolatos fejleményeket.

Hangsúlyozták: az ország ellátása továbbra is zavartalan, a megkötött szerződések teljesítése folyamatos, az energiahordozó a szokásos üzletmenetnek megfelelően – több irányból – érkezik. A határkeresztező vezetékek jelenleg is teljes kapacitással rendelkezésre állnak, így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna felől is tudunk földgázt importálni. Esetleges fennakadásról, ellátási zavarról nem érkezett információ az iparági szereplők részéről a hivatalhoz.

„A hazai földgázellátás biztonságát jelenleg teljes mértékben garantálják a megkötött hosszú távú kereskedelmi szerződések. A folyamatos ellátáshoz ezen felül rendelkezésre állnak a tárolói készletek, a belföldön kitermelt mennyiségek, a Horvátországon keresztül beszállított LNG-források, valamint a nyugati irányból érkező földgázbeszállítások is” – közölte a MEKH.

Hozzátették, áprilisban elindult a felkészülés a következő fűtési szezonra, a kereskedők megkezdték a tárolók feltöltését, és folyamatban van a MEKH által az egyetemes szolgáltató számára kötelezően előírt 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolása is. A hazai tárolókban jelenleg 1,24 milliárd köbméter gáz van, ami 19,64 százalékos töltöttséget jelent.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink