Méhészeteknek indul többmilliárdos támogatási program

Hírek vg.hu
Több mint hárommilliárd forintban részesülhetnek a méhészek az Agrárminisztérium közleménye szerint, miután megjelent a támogatási forrást megnyitó rendelet, amelynek értelmében legkorábban március 31-én, legkésőbb május 6-án lehet igényelni a méhészek munkáját és a méztermelést segítő forrást – közölte a Világgazdaság.

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja, aminek keretében több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, miután megjelent az ágazat Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása – közölte Nagy István agrárminiszter.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program eddig jól működő intézkedéseinek folytatása az idei támogatási program, amely a 2024–2027. évi végrehajtási időszakban az európai uniós és a hazai társfinanszírozás mellett 14 támogatási területet tartalmaz, összesen évi 3,118 milliárd forint keretösszeggel.

A támogatási kérelmeket első körben május 6-ig lehet benyújtani a Magyar Államkincstárnak március 31-én kezdődően, elektronikus úton, támogatási célonként külön-külön – tájékoztatott a minisztérium.

A források minderre fordíthatók:

  • méhészeti tudásátadásra,
  • szakmai tanulmányutakra,
  • méhegészségügyi és környezetterhelési vizsgálatokra,
  • technikai segítségnyújtásra,
  • a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztésére,
  • szakmai szervezetek, valamint a szaktanácsadók tevékenységére
  • és méhészeti marketingre.

Az egyes jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit részletesen tartalmazza a jogszabály.
A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Ezek is érdekelhetnek

További híreink