Megveszi a szarvasi biogázüzemet a Mol

Hírek Figyelő
Tovább bővíti bioüzemanyag-portfólióját a Mol-csoport, a vállalat megállapodást kötött a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról a BayWa AG-vel.

A Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról kötött megállapodást a Mol a BayWa AG-vel. A távirati iroda a vállalattól kapott tájékoztatás szerint azt írta, a Mol-csoport bioüzemanyag-portfóliójának bővítésére törekszik, hogy hozzájáruljon az Európai Unió megújuló energia irányelvében megfogalmazott célok eléréséhez. Ez az akvizíció összhangban van a REPowerEU akciótervvel is, amely magas célt tűzött ki a biogáz- és metántermelésre, hogy ésszerűen növelje az Európai Unió általános energiafüggetlenségét. Az üzem megvásárlásához azonban még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására is szükség van.

A szarvasi üz üzem évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további 53 ezer tonna maradék hulladékot (például hígtrágyát és trágyát) a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból. Ezen kívül mintegy 18 ezer tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára.

Az erőmű nemcsak az egyik legnagyobb biogáztermelő kapacitással rendelkezik a kelet-közép-európai régióban, hanem egy olyan térségben helyezkedik el, ahol a Mol aktív kutatás-termelési tevékenységet folytat. Ez egyedülálló szinergiát nyújt, mivel infrastruktúrát biztosít a biogáz-létesítmények termékeinek fejlesztésére.

Borítókép: A Mol algyõi gázüzemében még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a vállalat fõ profilja, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetõségét.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink