Megvannak az eltűntnek hitt IT-sek

Hírek
Akad egy IT cég, melynek vezetői szerint közel sem törvényszerű, hogy a jó szakemberek elvándorolnak.  

A munkaerőhiánnyal küszködő IT-szektorban számos cég jelez bajt. Egy 15 év működő magyar IT-vállalkozás ugyanakkor, az Abesse gyakorlata, mely vállalat a brit akkreditációs szervezet, az IIP által alapított Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Program díját is elnyerte idén, azt támasztja alá, hogy nem törvényszerű az elvándorlás és munkaerőhiány relációja – szerintük van mód a képzett munkaerő megtartására.

A jó gyakorlatról még egy kisfilm is készült, megszólalnak az „eltűntnek hitt” informatikusok, akik a preferenciáikról vallanak.

Az Abesse mindennapjait bemutató kisfilmben jól nyomon követhetők azok a tényezők, melyek a munkahely választásánál meghatározóak a munkatársak számára, a havi munkabér összegén kívül. A többi közt ilyenek a motiváció fenntartása, a szakmailag inspiráló közeg megléte, a képzések, a jó légkör és az egyéb juttatások. E tényezők a magyar munkavállalóknál is felértékelődni látszanak. Az említett magyar cég példája rámutat arra, hogy az „érzésből vezetem a cégem” állapot tudatos átléptetése a szervezeti folyamatok rendszerszintű és tudatos szervezéséig hogyan képes a kis- és középvállalatok sikerességét megalapozni, és a vállalat munkaerő-megtartó erejét hatékonyan növelni még az olyan fokozottan érintett szektorban is, mint az IT.

„A magyar piacon, és főként a kis- és középvállalati szegmensben, még igen kevesen építkeznek rendszerszerűen” – húzza alá Csóti Gábor, az Investors in People (IIP) brit akkreditációs szervezet magyar képviseletének ügyvezetője. „Már sok jó cégvezető érzi, hogy másra is szükség van, mint magas bérekre, de mindez még kevés cégnél része a normál működésnek" – tette hozzá. A fenti esetben jól látszik, hogy a dinamikus fejlődés motorja a jól működtetett szervezet, mely versenyelőnyt jelent.

A fejlett piacokon a vállalatok rendszerben gondolkodnak a szervezet lehető leghatékonyabb működtetése érdekében. Ezt vagy önállóan alakítják ki, vagy az Investors in People-höz hasonló külső segítséghez fordulnak. Az IIP a vállalkozásokkal együtt dolgozva, azok meglévő folyamataiból kiindulva egy akkreditációs folyamaton vezeti végig őket. Ennek során átnézik a meglévő gyakorlataikat, majd fejlesztések egymást követő lépésein átvezetve őket alkalmassá teszik arra a vállalkozást, hogy a mindennapokban is gyakorlattá tegye a stratégiai munkaerő-szervezést, megtartást és szervezetépítést.

„Az Investors in People nemzetközi akkreditációs rendszerének hazai különlegessége a Magyarország Legkiválóbb Vállalatai díj. "A folyamat valódi értéke a know-how, amit a vállalat megtanul, amíg a diagnózison és a fejlesztéseken keresztülmegy” – fejti ki Csurgai Csilla, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara ügyvezetője.

„Az a magyar cég tud a mai piaci viszonyok között talpon maradni, aki használja az eszét és nem vár arra, míg az ajtó kinyílik, hanem ha kell, kimászik az ablakon, hogy felfedezze a világot” – mondja az Abesse frissen kinevezett vezérigazgatója. Németh Zoltán saját bevallása alapján is azért csatlakozott multinacionális vállalati pozíciójából az Abesse csapatához, mert látott fantáziát a tulajdonos, Rónai Balázs által felépített szervezetben.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink