Megvan a Bizottság javaslata: nem adják oda a magyar pénzeket

Hírek vg.hu
Brüsszel a várakozásoknak megfelelően javasolja a magyar helyreállítási terv elfogadását és a költségvetési kifizetések befagyasztását. A döntést az Európai Unió Tanácsa hozza majd meg.

Az Európai Bizottság elfogadásra javasolja Magyarország pandémiás kilábalási tervét, ami 5,8 milliárd eurót jelent, részletesen szabályozná azonban, hogyan költhetjük el ezt a pénzt – ha megkapjuk egyáltalán, ezt ugyanis 27 kulcsfontosságú reform végrehajtásához kötik. Brüsszel helytelenítését azzal is nyomatékosítani fogja, hogy Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szakítani fog a hagyományokkal, és a Politico értesülése szerint nem jön Budapestre „megünnepelni” a gazdaságélénkítési tervet.

A brüsszeli javaslat nem meglepetés, ahogy beszámoltunk róla, már a múlt héten kiszivárgott, hogy elfogadják a tervet, de pénzt csak akkor adnak, ha Budapest további lépéseket tesz, hogy kielégítse a Bizottság elvárásait a jogállamisági vitában. A helyreállítási programot (RRF) azért indította az Európai Unió, a finanszírozására közös hitelt felvéve, hogy segítsenek a tagállamoknak leküzdeni a világjárvány káros utóhatásait, és a többi tagállamhoz hasonlóan Magyarországnak is nagy szüksége is van erre a pénzre.

Nem okozott meglepetést a Bizottság másik javaslata sem, előre kiszivárgott az is, hogy támogatják az uniós költségvetésből nekünk járó pénzek 65 százalékának, 7,5 milliárd eurónak a befagyasztását mindaddig, amíg Budapest nem teljesít bizonyos feltételeket. jórészt a bíróságok függetlenségét.
A döntés a tagállamokat tömörítő Tanács hozza meg a következő hetekben minősített többséggel. Ha ez nem történik meg még az idén, akkor elveszik 4,65 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatás.

A Tanács azonban a Politico szerint várhatóan elfogadja majd a bizottsági javaslatokat. A soros cseh uniós elnökség keményen dolgozik, hogy meggyőzze a magyar kormányt, hogy ne vétózza meg a Kijevnek szánt 18 milliárd eurós segélycsomagot, valamint a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadót- a lap szerint Budapest mindkét azért ügyet blokkolta, hogy aduként használja Brüsszel ellen. Ez azért fontos, mert a javaslatokról először a pénzügyminiszterek tárgyalnak, és azon az ülésen négy kérdésről szavaznak majd: a minimumadóról, az ukrán segélyről, valamint a magyar helyreállítási tervről és a költségvetési hozzájárulás befagyasztásáról.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arra számít, hogy az év végéig aláírhatják a megállapodást, és jövőre maradéktalanul hozzájutunk az uniós pénzekhez. A magyar kormány is végig azt kommunikálta, hogy nem áll fenn az uniós forrásvesztés veszélye.

További híreink