Megválna török ágától az UniCredit

Hírek Világgazdaság
Az UniCredit árfolyama az év eleje óta sokat erősödött.

Az UniCredit árfolyama az év eleje óta sokat erősödött, ötéves, 32 eurós csúcsát azonban meg sem közelíti. A már unásig emlegetett negatív kamatok, a lassuló globális és legfőképpen olasz gazdaság, megfűszerezve egy kis török kitettséggel, tényleg nem tett jót a banknak az elmúlt években, a részvényárfolyamok tekintetében semmiképpen. Az ősszel bejelentett kettős kamatrendszer, az úgynevezett tiering azonban pont az UniCreditnek kedvezett, ezt követte a vártnál jobb harmadik negyedéves jelentés. A bank hitelkönyve 4 százalékkal nőtt, a tőkemegfelelése 50 bázispontot javult, az eszközminőség szintén jobb lett. A kamatbevételek csökkentek ugyan, de ezt a díjbevételek növekedése részben tudta kompenzálni, ami általános trenddé kezd válni az európai bankoknál.

A héten pedig jött a hír, hogy az UniCredit eladná török leányvállalatát. A bank a török KOC Holdinggal közösen birtokolja a helyi Yapi Kredit, az azonban már többször is felmerült, hogy részleges vagy teljes eladással lehetne javítani a tőkemegfelelési mutatón. Már egy részleges eladással is növekedne az UniCredit tőkemegfelelése (az ár függvényében), teljes értékesítés esetén pedig akár 80 bázispontot is javulhatna a CET1 ráta. Természetesen ez egyben azt is jelentené, hogy a profit is csökken, a török leánybank nagyjából 5-6 százalékkal járul hozzá az eredményességhez, ez az, amit feláldoz a bank egy esetleges eladáskor.

Ugyanakkor a török piac elhagyása feltételezhetően a kockázatok csökkentését vonja maga után, amit nagy valószínűséggel értékelnének a befektetők (ez a hír utáni reakciókból is kiderült). Az ár kérdéses, de a bank 2,5 milliárd euróról már 1,3 milliárdra írta le a török részesedését, ami nagyságrendileg megegyezik a mostani piaci értékkel, így még ha némi veszteséggel adná is el a Yapi Kredit, akkor is előnyös lenne a tranzakció. Emiatt ha az eladás megvalósul, az UniCredit átárazódhat, és további emelkedésnek lehetünk tanúi.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink