Megválasztották a spanyol konzervatív Néppárt új elnökét

Hírek
Pablo Casadót választotta elnökévé a spanyol konzervatív Néppárt (PP) tisztújító kongresszusán szombaton Madridban.

A 37 éves politikus, aki a PP kommunikációért felelős főtitkár-helyettesi tisztségét töltötte be eddig, 1701 szavazattal nyerte el a párt vezetését szemben Soraya Sáenz de Santamaríaval, akire a mintegy háromezer küldöttből 1250-en szavaztak – ismertette a hivatalos végeredményt Ana Pastor a kongresszus levezető elnöke.

Az elnökválasztásra azért került sor, mert Mariano Rajoy 14 év után lemondott a PP elnökségéről, miután egy, a pártot érintő korrupciós bírósági ügy miatt a parlament megvonta a bizalmat tőle és kormányától június 1-én.

Pablo Casado első elnöki beszédét azzal kezdte, hogy elmondta: már tájékoztatta a királyi házat az eredményről, és kifejezte hűségét a spanyol alkotmány, valamint az uralkodó, VI. Fülöp iránt.

"Itt ma senki sem veszített, csak a Néppárt nyert" – jelentette ki megerősítve korábbi elkötelezettségét a párt egysége mellett, hangsúlyozva, hogy új csapatában számít az elnökválasztási ellenfeleire is.

Külön köszönetet mondott Soraya Sáenz de Santamaríának a tiszta kampányért, amelyből meglátása szerint a párt erősebben került ki.

"A Néppárt visszatért. (…) Visszatértünk a belső választási kampány után, és nem fogunk egy percet sem többé azzal tölteni, hogy magunkról beszéljünk. Ismét a spanyolokról kell beszélnünk! Elmondani nekik, hogy itt vagyunk, hogy készen állunk ismét vezetni ezt a társadalmat, s hogy azt egységesen fogjuk tenni" – fogalmazott az újonnan megválasztott elnök.

Mint mondta, büszke arra, hogy a Néppárt elvei, értékei azok, amelyek leginkább képviselik a spanyolok összességét. A szocialista kormányra utalva hangsúlyozta: a PP-nek erősebbnek kell lennie mint bármikor, mert nem tűrheti, hogy visszabontsák eddigi munkája eredményeit.

Főbb jövőbeli elképzelései között említette egyebek mellett – a katalán elszakadási törekvésekre utalva – a spanyol büntetőtörvénykönyv "megerősítését" a függetlenségi kihívásokkal szemben, a választási törvény módosítását a legtöbb szavazatot nyert párt előnyére, a települések elnéptelenedése elleni küzdelmet, a népesedés ösztönzését és a nyugdíjak stabilitásának biztosítását.

Pablo Casado felhívta a figyelmet arra, hogy a pártnak készülnie kell a közelgő helyhatósági, európai parlamenti, és spanyolországi országos parlamenti választásokra. Előbbiek jövőre lesznek, utóbbi pedig 2020-ban esedékes.

A Néppárt új elnökének politikai ellenfelei közül elsőként Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök gratulált Twitter-oldalán.

Borítófotó: Pablo Casado, miután megválasztották a spanyol Néppárt elnökévé a párt madridi tisztújító kongresszusán 2018. július 21-én. (MTI/EPA/Zipi)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink