Megújul a Kelenföldi pályaudvar

Hírek Figyelo.hu
Fürjes Balázs szerint a Kelenföldön épülő buszterminál és az ahhoz kapcsolódó, 1500 férőhely P+R parkolóház valódi dugócsökkentő beruházás, mely közlekedési eszköztől függetlenül hasznos mindenki számára.

Aláírták a szerződést az új kelenföldi buszterminál és a hozzá tartozó, legalább 1500 férőhelyes P+R parkoló tervezéséről – közölte Facebook bejegyzésben Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A közbeszerzés győztese a Közti Zrt. és a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. konzorciuma lett. A beruházás keretében a kelenföldi csomópont – ahol található 1-es,19-es, 49-es villamos és a 4-es metró végállomása, és ahonnan összesen 54 buszjárat indul a budapesti agglomerációba és a többi kerületbe – alapjaiban változik meg.

A tervek szerint új buszvégállomás épül,

közös helyről, a vasútállomás őrmezei oldaláról indulhatnak majd a BKK és a Volánbusz járatai,

melyek közös fedett terminált is kapnak, mosdóval és egyéb, ma még hiányzó szolgáltatásokkal. Ennek hatására létrejön az Etele téren egy nagy, felszabaduló terület, amit akár zöldíteni is lehet, míg az elővárosi járatok nem kényszerülnek többé az Egér út felőli kerülőre.

Ugyancsak az őrmezei oldalon egy többszintes, legalább 1500 férőhelyes P+R parkolóház is épül,

míg a biciklistáknak kerékpártárolókkal kedveskednek, továbbá taxidrosztok és K+R parkolók (olyan parkolók, melyekben csak addig állhatnak meg az autók, amíg az utasok kiszállnak) is létesülnek.

Az államtitkár szerint ez fejlesztés egy valódi dugócsökkentő beruházás, amely egyaránt szolgálja az agglomerációban élőket és a budapestieket, az autósokat és a tömegközlekedőket.

Már tervezik “Budapest kapuját”

(Borítókép: 2021.07.01. Budapest. Megújuló kelenföldi buszpályaudvar (Máté Krisztián, Ripost)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink