Megugrottak az élelmiszerárak júniusban

Hírek Figyelo.hu

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – olvasható a Világgazdaság oldalán. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben– közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A júniusi adattal megtört az infláció négy hónapja tartó lassuló trendje, miután májusban az éves infláció alacsonyabb, 2,2 százalék volt.

Májushoz képest a fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, csakúgy, mint egy hónappal korábban.

Az első féléves infláció 3,4 százalékos volt, a maginfláció 4 százalék maradt – közölte a KSH.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa 0,1 százalékponttal magasabb, 3 százalékos inflációt várt. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek ára nőtt, 7,8 százalékkal többet kellett fizetni az üzletekben júniusban, mint egy évvel korábban.

Ugyan az üzemanyagok 11,6 százalékkal olcsóbbak lettek 2019 júniusához képest, de májushoz képest 9,3 százalékkal emelkedett az ár a benzinkutakon. A maginfláció a konszenzusunkkal összhangban 4 százalék lett. Az idei első félévben 3,4 százalékos dárgulási ütemet mrt a KSH.

(Borítókép: Dolgozó a Gyulahús Kft. Béke sugárúti üzemében 2020. június 10-én. A társaság csatlakozott a Magyar Termék Nonprofit Kft. Vedd a hazait! Védd a hazait! címmel indított kampányához. (MTI/Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink