Megugrott az Erste Bank profitja

Hírek Barát Mihály
Több mint 59 milliárd forintos adózott eredményt ért el az Erste Bank Magyarországon, miközben nőtt a működési hatékonysága is.

Az Erste Bank 59,2 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta a 2021-es évet, amely több mint két és félszerese az egy évvel korábbi 22,9 milliárdnak – hangzott el a hitelintézet tavalyi eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. Jelasity Radován, az Erste Bank elnök vezérigazgatója elmondta:

miközben a bank működési bevételei gyorsan – 14,3 százalékkal – emelkedtek, addig a működési költségek visszafogottabb, bő 10 százalékos ütemben emelkedtek, így a bank hatékonysága jelentősen emelkedett.

A hitel- és kötvényállomány 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és elérte az 1932 milliárd forintot. Eközben az új hitelek és kötvények kihelyezése 3 százalékkal nőtt 2020. végéhez képest, és 435 milliárd forintot tett ki.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2021-ben látványosan, 17 százalékkal (4154 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a befektetések aránya 57 százalékos volt.

A nemteljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) a 2020. végi 3 százalékról 3,6 százalékra nőtt.

Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a lakossági területen az új kihelyezések értéke 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a teljes lakossági hitelállomány – részben a moratórium miatt – 12 százalékkal nőtt tavaly. A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 27 százalékkal nőtt a 2020-as eredményhez képest, ám a fogyasztási típusú hiteleknél 15 százalékkal elmaradt az előző évtől. Utóbbi azzal magyarázható, hogy a babaváró kölcsönök iránt csökkent a kereslet, 30 százalékkal esett vissza a megelőző évvel összevetve. A személyi kölcsönöknél viszont 27 százalékkal ugrott meg az új kihelyezés. Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a társaságnál befektetett és kezelt vagyon 5,3 százalékkal nőtt 2021-ben. A megtakarításokon belül ugyanakkor tovább nőhet a befektetések aránya, mivel az utóbbi időben megszokottnál magasabb infláció nyomán többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé.

A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi teljesítményt, a klötvény- és hitelállomány pedig együttesen 3 százalékkal nőtt egy év alatt.

A Sberbank Magyarország ügyfélállományának lehetséges átvételére vonatkozó kérdésre Jelasity Radován elmondta: az Erste Bank minden akvizíciós lehetőséget megvizsgál a piacon, és mindig is proaktívan nézte azokat a lehetőségeket, hogyan lehet növekedni.

 

Címlapkép: Vémi Zoltán / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink