Megugrott az Erste Bank féléves nyeresége

Hírek Barát Mihály Tamás
Az Erste Bank 31,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021. első felében, amit jelentős részben a kockázati költségek csökkenése is magyaráz.

Az Erste Bank idei első fél évét dinamikus növekedés jellemezte, miközben több egyszeri hatás is befolyásolta az elért eredményeket – hangzott el a pénzügyi szolgáltató mai sajtótájékoztatóján. Jelasity Radován elnök-vezérigazgató közölte: a nemzetközi könyvviteli szabványok (IFRS) szerint készített kimutatás alapján a működési bevétel 24,1 százalékkal, 89,6 milliárd forintra emelkedett éves összevetésben, ám azt figyelembe kell venni, hogy részben egyszeri hatások okozták a kiugró növekedést.

A működési kiadások szintje viszont visszafogott mértékben, 5,1 százalékkal nőtt egy év alatt, így a működési eredmény 45,5 százalékkal, 49,5 milliárd forintra emelkedett.

Akockázati költségek szintje látványosan változott: miközben 2020. első hat hónapjában – leginkább a világjárvány hatásaként – 17,2 milliárd forintnyi tartalékot képzett a hitelintézet, idén bő 1,1 milliárdot. Mindezek eredményeként az Erste Bank 31,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2021. első hat hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 27 millió forinttal.

Az ügyfélhitelek állománya 7,3 százalékkal, 1854,7 milliárd forintra emelkedett éves összevetésben, részben a törlesztési moratórium, részben az NHP Hajrá, illetve az erős lakossági jelzáloghitelezés hatásaként. Az ügyfélbetéteknél dinamikus, 17,1 százalékos növekedést regisztráltak, 2798,3 milliárd forintos állomány mellett, így a hitel/betét arány 70,1-ről 64,1 százalékra csökkent. A nemteljesítő hitelek aránya a 2020. június végi 2,1-ről 2,9 százalékra emelkedett.

Harmati László, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a területen az új kihelyezések értéke megegyezik a tavalyival, az összetétel azonban jelentősen megváltozott. Így például a jelzáloghiteleknél 45-ről 61 milliárd forintra ugrott éves összevetésben az új kihelyezések mennyisége, ám a babaváró kölcsönnél 26 százalékkal, 36 milliárd forintra olvadt az új szerződések volumene. A kisvállalkozóknál az új kihelyezések volumene 66 százalékos növekedést mutat éves összehasonlításban.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 19 százalékkal, 3965 milliárd forintra emelkedett: figyelemre méltó, hogy ezen belül a befektetése aránya 58 százalék volt.

A vállalati üzletágban az új finanszírozás (hitel és kötvény) volumene 9 százalékkal bővült 2020. első félévéhez képest, miközben az állomány gyakorlatilag stagnált, és 792 milliárd forintot tett ki június végén. A kis- és középvállalkozásoknál a hitelállomány 11 százalékkal nőtt, miközben az új kihelyezés 23 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét. Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője elmondta: a bank aktívan részt vesz a Nemzeti Kötvényprogramban, az első fél évben 4 jegyzést bonyolított összesen több mint 32 milliárd forint értékben.

(Borítókép: Erste Bank budapesti székház. Budapest 2020.08.10. (Vémi Zoltán, Világgazdaság)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink