Megugrott az e-töltőállomások száma és forgalma

Hírek H. Z.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint harmadával nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma 2021 végére az előző évhez képest. Ezekben tavaly 57 százalékkal több áramot töltöttek az autókba, mint 2020-ban.

A hivatal csütörtöki közleménye emlékeztet, hogy hazánkban nyilvános e-töltőberendezést az általuk kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. Az előző év végén 1880 ilyen készülék működött Magyarországon – derül ki a MEKH legfrissebb negyedéves statisztikai jelentéséről, amelyet a hazai e-mobilitásról készített. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a hivatal honlapján.

A MEKH beszámolója azt mutatja, hogy a töltőberendezések számának növekedése töretlen, a negyedév során két megye kivételével (Somogy és Tolna) mindenhol bővülés volt megfigyelhető A legnagyobb növekedés az előző időszakhoz képest Vas, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt. A darabszámok tekintetében továbbra is Budapest vezet 673 berendezéssel, majd ezt követi Pest megye 233 töltővel.

A tisztán elektromos gépjárművek (5E kategória) száma az előző negyedévhez képest 21 százalékkal emelkedett, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik 14 százalékos növekedést értek el a tárgynegyedévben.

Az is kiderült, hogy 2021-ben összesen 10 907 megawattóra áramot töltöttek autóikba a felhasználók nyilvános elektromos töltőállomásokon. Ez 56,6 százalékkal több, mint a 2020-as mennyiség.

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink