Megtörtént a bejelentés: eddig soha nem látott gyár épül Magyarországon

Hírek vg.hu
Hibrid gyárat épít a Rheinmetall Szegeden. Az új üzemben a civil üzletág és a védelmi technológiai tevékenység egy fedél alatt zajlik majd. A magyaroknak nem kell sehova máshova menniük, hiszen a világ jön ide hozzánk – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Ahogy azt a Világgazdaság hétfőn megírta, kedden megtörtént a Rheinmetall új gyárának az alapkőletétele Szegeden.

Az ELI ALPS lézeres kutatóközpont mellett lévő 85 ezer négyzetméteres területen első lépésben 15 ezer négyzetméteres üzem épül, ezzel első körben háromszáz munkahely jön létre. Élenjáró technológiával az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd eszközöket.

Mit kell tudni a szegedi új Rheinmetall-gyárról?

Az úgy gyár a tervek szerint 2025 végén kezdi meg működését és 63 millió eurós, mintegy 25 milliárd forintos beruházással alakítják ki. A Rheinmetall szegedi telephelyén elsősorban az autóipar számára gyártanak termékeket, többek között elektromos alkatrészeket,

  • például nanoszerkezetű kondenzátorokat,
  • valamint a hidrogénmobilitásban és energiatermelésben használható eszközöket.
  • Ugyanakkor a vállalat a Rheinmetall Electronic Solutions divíziója katonai üzletágának egyes termékeit is itt kívánja gyártani.

Az ünnepélyes eseményen a honvédelmi miniszter is jelen volt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy a német céget elsősorban mint védelmi ipari befektetőt ismerik, ezért is fontos, hogy az új szegedi gyár ugyan kötődik a védelmi iparhoz, de attól független.

Az új gyár Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz.

A kormány büszke arra, hogy ez Magyarországon és Szegeden valósulhat meg. A Rheinmetall a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve új ökoszisztémát és tudásbázist épít ki. „A magyaroknak nem kell sehova máshova menniük, hiszen a világ jön ide hozzánk” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Kifejtette, nemzeti érdekünk, hogy ne folytatódjon a blokkosodás és ne térjünk vissza azokba az időkbe, amikor vasfüggöny választotta el keletet nyugattól.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetnek

További híreink