Megtalálták az iráni elnök lezuhant helikopterét – nincsenek túlélők

Hírek vg.hu
Minden jel szerint a legrosszabb forgatókönyv következett be. Ugyan az iráni elnök lezuhant helikopterét megtalálták, de nincs nyoma életnek.

A lezuhant helikopter összes utasa mártírhalált halt – ez a hír jelen meg percekkel ezelőtt Irán egyik legfőbb hírcsatornáján.

A Mehr hírügynökség azt közölte, hogy hétfőn reggel bejelentették: a lezuhant helikopter összes utasa mártírhalált halt. Köztük van Ebrahim Raiszi iráni elnök és és Irán külügyminisztere, Hoszein Amir-Abdollahian.

Ahogy Malek Rahmati, az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és Mohammad Ali Ale-Hashem ajatollah, az iszlám forradalom vezérének képviselője. A drámai bejelentés előzménye, hogy az Iráni Vörös Félhold Társaság (IRCS) feje, Pirhoszein Kolivand az éjszakán át tartó kutatást követően ugyancsak hétfőn reggel arról tájékoztatott, hogy megtalálták a Raiszi elnököt szállító lezuhant helikopter pontos helyét. „Túlélő utasoknak nyoma sem volt” – tette világossá.

A Mehr hírét, amely szerint nincs túlélője a vasárnapi tragédiának, szinte azonnal átvette a katari székhelyű Al Jazeera, ami kvázi az arab BBC-ként működik. Ugyanakkor megjegyezték, hivatalos bejelentésről ők egyelőre nem tudnak annak kapcsán, hogy az iráni elnököt és a vele utazó magasrangú iráni tisztségviselőket halottnak nyilvánították volna, bár azt ők is megjegyezték, hogy nincsenek életjelek a lezuhant helikopternél.

Lezuhant helikopter: meghalt Irán elnöke és külügyminisztere

Nem sokkal ezelőtt azonban a szintén iráni Tasnim hírügynökség is megerősítette, hogy a legrosszabb forgatókönyv igazolódott be. Ez erről szóló cikkük címének azt adták, hogy Raiszi elnök és az őt kísérő delegáció

csatlakozott a fenséghez. Ezzel arra utalva, hogy az iráni vezetők már a paradicsomban vannak. Jelentésük szerint összesen kilencen veszhettek oda, köztük az iráni elnök biztonsági vezetői és a helikopter személyzete is. Később az iráni állami televízió is bemondta a gyászhírt.

Az iráni állami hírügynökség, az IRNA azt jelentette, hogy a katasztrófa helyszínén jelen lévő tisztviselők megerősítették „Raiszi elnök és kísérőcsapatának mártíromságát”. Az iráni kormány – amely rendkívüli ülést rendelt el – hamarosan hivatalos közleményt ad ki.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Ebrahim Raiszi iráni elnök. / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink