Rekordszinten a fiatalok megtakarítása

Hírek

Felemás képet mutatnak a fiatalok megtakarításai. Egyik oldalról kedvezőtlen, hogy a 19-29 évesek között sokan vannak, akiknek nincs semmilyen megtakarítása, az idei második negyedévben 44 százalékukra volt ez igaz. Pozitív ugyanakkor, hogy megtakarítással rendelkező fiataloknak átlagosan 783 ezer forint tartaléka volt, ami rekordot jelent a felmérés történetében. Egy évvel korábban 525 ezer forintról számoltak be, 2018 második negyedévében pedig 389 ezer forintról. A jelentős növekedésben szerepet kaphatott, hogy a fiatalok egy része a nyárra gyűjtött, a dolgozó huszonéveseknek pedig növekedett a fizetése is.

A 783 ezer forintos átlagérték valamennyi 19-29 évesre vonatkozik, ám a korosztály tagjai közül 44 százaléknak nincs megtakarítása. Akiknek van, azok átlagban 1,4 millió forinttal rendelkeznek. A fiatalok 15 százaléka 100 ezer forintnál kisebb összeget mondott, 11 százalékuknak van 100-249 ezres tartaléka, 10 százalékuk 250-499 ezer forint közötti félretett összeggel rendelkezik. Továbbá 12 százalékuk több mint 1 millió forintról számolt be.

A kutatás részletes eredményeiből az is látszik, hogy a nők és a férfiak között tetemes az eltérés: a nőknél a tartalék összege átlagosan 535 ezer forint, a férfiaknál majdnem a duplája, valamivel több mint 1 millió forint.

Jelentős eltérés látható a dolgozó és a tanuló huszonévesek között is, előbbiek egy része jó eséllyel könnyebben tud félretenni a saját keresetéből, mint mások a zsebpénzükből. A konkrét számok szerint a diákoknál 575 ezer forint az átlagos megtakarítás, az állásban lévő fiataloknál meghaladja az 1,2 millió forintot, vagyis kétszeres a különbség.

Címlapkép: Shutterstock

További híreink