Megszünhet a Google és a Facebook „adómentessége”

Hírek
Hosszú évek óta nem adóznak tisztességesen az európai, köztük a magyar piacon elért bevételük után az olyan cégóriások, mint a Google, a Facebook és társaik. Talán most megtörik a jég: az effajta adóelkerülésről, azaz a Google-adóról tárgyaltak az uniós pénzügyminiszterek a minap, de szó volt a „klasszikus” utaztatásos áfacsalások kiszűréséről is.

Sok-sok éve húzódó, jelentős ügy megoldásához kerülhetünk talán közelebb, hiszen milliárdos bevételeket ér el nálunk a Google és a Facebook. Az IAB nettó reklámköltési becslése szerint 2016-ban közel 68,4 milliárd forintot költöttek Magyarországon webes hirdetésekre. A szakmában pedig tartja magát az a becslés, hogy ennek hozzávetőleg fele, tehát nagyságrendileg évi 34 milliárd forint az említett nagy, nemzetközi cégek hirdetési rendszereiben landol. Csakhogy ezek után nem magyar számlát kapnak a cégek, hanem külföldit!

Ebben törhet most meg a jég, mert Varga Mihály miniszter az Ecofin luxemburgi ülését követően ismét felhívta a figyelmet a Google-adóról szóló magyar javaslatra, amely nemcsak a digitális cégóriások megadóztatására, hanem a fizetendő adó behajtására is alkalmas.

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint 2015-ben uniószerte összesen 152 milliárd euró (több mint 47 billió forint) forgalmi adótól estek el a tagállami költségvetések – emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta, ebből az összegből jelentős részt lefaraghat a Bizottság most ismertetett áfareform javaslata, amelynek fő célja a közösségi adószabályokat kijátszó csalások visszaszorítása.

Mindezek fényében ellentmondásos, hogy néhány napja éppen a Bizottság mondta ki a magyar fejlesztésű elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerről (ekáer), hogy uniós jogot sért, melynek gazdaságfehérítésében játszott kiemelkedő szerepét korábban Brüsszel is elismerte. Ezzel kapcsolatban a magyar nemzetgazdasági miniszter azt mondta: Magyarország élen jár a feketegazdaság elleni küzdelemben, éppen ezért megvédi az áfacsalókat eredményesen kiszűrő rendszerét, az ekáert – mondta.

Varga Mihály kifejtette, hogy a kitűzött célokat, így az áfarendszernek a csalásokkal szembeni ellenállóbbá tételét és egyszerűsítését támogatja Magyarország. Jelenleg a gazdasági tárca szakemberei azt vizsgálják, hogy a Bizottsági javaslat mennyiben tesz eleget ezeknek a céloknak.

Azt már most leszögezhetjük, hogy az uniós javaslat nem helyettesítheti azt a két magyar online rendszert, amelynek köszönhetően két év alatt 7,2 százalékponttal csökkent az adórés Magyarországon – mondta a tárcavezető.

Az utaztatásos áfacsalásokat az ekáer-rendszer képes kiszűrni, éppúgy, ahogy a bevétel eltitkolást üzletszerűen űzőket az online pénztárgépek. A bizottsági áfareform alkalmazásával ugyanakkor az unió más tagállamaiból érkező adatok az adóhivatali kockázatelemzésben jelentős segítséget nyújthatnak majd.

A gazdasági- és pénzügyminiszterek egyetértenek abban, hogy a digitális cégeket is meg kell adóztatni – tért ki az Ecofin ülés másik lényeges témájára Varga Mihály. Érdekesnek nevezte ugyanakkor, hogy több javaslat is éppen a bevételük alapján adóztatná meg a nagy internetes cégeket, míg korábban egy hasonló magyar szabályozást az Európai Bizottság az uniós joggal összeférhetetlennek minősített.

Az Ecofin-tanácskozáson a pénzügyminiszterek elköszöntek távozó német kollégájuktól. Varga Mihály emlékeztetett rá, Wolfgang Schauble azon kevés német politikusok egyike, akik az elmúlt időszakban is megértéssel fordultak Magyarország és a közép-európai országok problémái felé. Az egységes Európa híveként számíthatunk rá jövőbeni felelős pozíciójában is – tette hozzá a miniszter.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink