Megszavazták a civiltörvényt

Hírek
Elfogadta ma az Országgyűlés a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabályt, azaz a civiltörvényt.  

Senki nem vonhatja ki magát a magyar törvények alól – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője reagálva a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatójának, Kapronczay Stefánia Indexnek adott interjújára, amelyben azt közölte: polgári engedetlenséget hirdetnet és nem tartják be a jogszabályt.

A törvényt 130 Fidesz-KDNP-s igen, 44 baloldali ellenzéki nem és 24 jobbikos tartózkodó szavazat mellett fogadták el a mai parlamenti voksoláson.

A Velencei Bizottság előzetes, jogszabálytervezetről szóló jelentése alapján rögzítették a törvény szövegében, hogy nem kell közzétenni a külföldi támogató személyes adatait, ha az általa nyújtott támogatás egy év alatt nem éri el az ötszázezer forintot. Kósa Lajos azt is közölte, a támogatás évét követő adóévben még fel kell tüntetni a támogatást, de utána nem. Kifejtette: arányosan, lépcsőzetesen lehet szankcionálni azokat a szervezeteket, melyek nem tesznek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. Ez is egyezik a Velencei Bizottság egyes észrevételeivel.

Kósa Lajos elmondta azt is, hogy a sporttörvény hatálya alá tartozó egyesületek, valamint a vallási tevékenységet végző szervezetek mellett a nemzetiségi szervezetek sem tartoznak e törvény hatálya alá. Kérdésre válaszolva kifejtette, Trócsányi László igazságügyi miniszter nem minden véleménye került bele az elfogadott törvénybe, a tárcavezető például a nemzetiségi szervezeteket nem mentesítette volna a törvény hatálya alól, az Országgyűlés azonban így döntött.

A frakcióvezető kiállt amellett is, hogy a külföldről támogatott szervezeteknek fel kell tüntetniük az általuk kiadott sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy ilyen szervezetnek minősülnek. Úgy vélekedett, hogy ez nem megbélyegzés.

A frakcióvezető üdvözölte, hogy a Velencei Bizottság egyetértett a szabályozási céljával.

Borítókép: Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 13-án. Elfogadta a parlament a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. MTI Fotó: Kovács Attila

Ezek is érdekelhetnek

További híreink