Megszakadhat a kormány, akkor se hisznek a családpolitikai intézkedéseiben a balliberális kutatók

Hírek
A feminista és jogvédő szcénának megborzolta a kedélyét a kormány demográfiai kormányzása, és Orbán Viktor egyik utóbbi kijelentése arról, hogy megállapodást szeretne kötni a nőkkel. A TASZ össze is hívott gyorsan egy maratoni és mennyiségi konferenciát, ahol végeláthatalan sorban követték egymást az előadók, hogy öt percben érveljenek. Hogy mi mellett, és mi ellen, az persze borítékolható volt a többségük esetében.

Ösztön és ösztönzés

Ezzel a címmel futott a konferencia Veiszer Alinda moderálásával, és egy olyan forgatókönyvvel, amely beszédesen adott hangsúlyt az értékválasztásnak. Az első eladó a magyar gendertudomány és feminizmus nagyasszonya, Pető Andrea történész a CEU-ról, az utolsó megszólaló, mintegy 4 óra múlva a fogyatékos gyermekét nevelő anya. Az érzékenységnél meg a sisterhoodnál azért vannak magasabb szempontok is. Az öt perces felszólalások arra pont elegendőek voltak, hogy megjelenjen a balliberális narratíva összes sztereotipiája és ellenszenve, és ezzel már nagyjából mindent tudunk erről a konferenciáról.

A kérdéseket a TASZ előre megadta az előadóknak, így Pető Andrea történésznek arra kellett válaszolnia milyen főbb törekvések voltak Magyarországon a születésszám növelésére és milyen sikerrel? Pető Andrea a Ratkó-korszakot idézte meg rögtön, amikor komoly propagandát folytatott az állam az anyaság kultuszának építésére: kriminalizálták az abortuszt, a népességszám azonban nem növekedett, csak előrehozta a szüléseket. Két tanulsága van a korszaknak szerinte, hogy a jogi ismeretek fontosak voltak, mert el lehetett intézni a terhességmegszakításokat. Majd a végső üzenete az öt perces felszólalásnak az lett, hogy az egyénnek mindig van lehetősége megharcolni.

Nincs remény

Szikra Dorottya szociológus (MTA-TK) azt a kérdést kapta, van-e a szociálpolitikának hatása a gyerekvállalásra. Szikra Dorottya szerint ott van nagyobb kedve a nőknek szülni, ahol biztosítják a munkahelyi előmenetelüket. Azért érdekes ez a megállapítás, mert van némi ütközése azzal a valósággal, amely azt mutatja világszerte, hogy pont azok szülnek több gyerekeket, akik képzetlenek, tanulatlanok, szegények, vagy ellenkezőleg, nagyon gazdagok, de egyik csoport esetében sem szempont a munkahelyi előmenetel. Szikra Dorottya kritizálta a hazai bölcsődei rendszert, amelynek a kapacitása egyébként folyamatosan bővül, és a legolcsóbbak közé tartozik Európában. Jó lenne egyszer olyan megnyilatkozást is hallani a szociológustól, amelyben talál icipici értékelni valót a hazai szociálpolitikában. Szikra Dorottya szerint semmiképpen nem igaz, hogy ha több pénzt rakunk a családpolitikába, akkor abból több gyerek jön ki. Majd elegánsan átugrott a rendszerváltás utáni 2010-es demográfiai mélyponton, persze az Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhető demográfiai fordulaton is, és arra hivatkozott, hogy a mai születésszám ott tart, ahol az átkosban. Hogy közben mi történt, ki mit tett, az nem volt lényeges.

Veiszer Alinda megkérdezte Szikra Dorottyától, hogy a családi pótlék emelése nem növelhetné meg a gyerekek számát, ez a konkrét intézkedés hatna-e.  Szikra Dorottya szerint igen, mert semmi sem mutat arra a nemzetközi irodalomban, hogy a családi adókedvezménynek lenne pozitív hatása. Vajon akkor itthon miért fordult meg a trend szerinte?

Lőrincz Katalin aktivista a pozitív szülésélményekről beszélt, szerinte ez kell ahhoz, hogy a nők nagyobb kedvvel vállaljanak gyereket. Három pontban emelte ki a liberalizálás irányát, a szabad testhelyzet, az evés-ivás szülés közben, illetve az újszülöttel töltött első óra biztosítása. Veiszer Alinda szóban megszondázta a nézőket, ment-e el valakinek kedve a második szüléstől a kórházi körülmények miatt, de senkinek.

L.Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány vezetője is elmondta azokat a paneleket, amiket mindig. Szerinte a mostani kormányzatban semmiféle stratégiát nem lehet látni, amely a szegénységben élő családoknak utat mutatna. Különösen elkeserítő, hogy a szegény gyerek ott vannak hagyva, és újratermelik a nyomorúságot. Egyszer le kellene ülniük Forgács Istvánnal, aki egészen máshogy látja a mélyszegénység problémáját, talán tudna új szempontokat adni a sztereotípiák meghaladásához.

Szél Dávid pszichológus, blogger a férfiak szerepéről beszélt, meg is jegyezte, hogy az előadók között is kevés a férfi, meg a nézők között is. Ő megoldást is kínált a demográfiai problémára, szerinte szakítani kell azzal, hogy a nemzetállamokkal, mert eljárt felettük az idő, a bevándorlással lehet növelni a születések számát. Azt sem felejtette el megemlíteni hogy be kell építeni a közoktatásba a gendertudatosságot.

Gregor Anikó szociológus (ELTE) hajtotta végre a legnagyobb trollkodást. Azzal kezdte, hogy már a setting tele van fegyelmező elemekkel, mint konkrét cím, szabott idő, szerinte ez nem szolgálja, hogy tartalmi tudásmegosztás történjen. Azt is fegyelmezőnek érezte,  hogy a címben az sugalmazódik, hogy több gyereknek kell születnie, holott már ezt is érdemes lenne megkérdőjelezni, mert ugyanazt mondja, mint a miniszterelnök: a nacionalista nemzethalál víziójával, meg a gazdasági érveléssel, hogy mi lesz a nyugdíjrendszerrel. Szerinte meg kell nézni, miért érvelnek amellett, hogy több gyerek szülessen, de az ő érvelése már annyira posztmodern, struktúrabontó volt, hogy csak kérdései maradtak, válaszok nem.

Ennyi haladó tudományosság után kapott lehetőséget Skrabski Fruzsina újságíró, dokumentumfilmes, a Három Királyfi, Három királylány Mozgalom vezetője. A saját kutatásaikat ismertette, mely szerint a fiatalok gyerekvállalási kedve nagy, de komoly feltételeket támasztanak magukkal szemben. Kutatásuk szerint a valódi családbarát munkahelyek nagy támaszt jelentenek a nőknek, és a multinacionális cégek is ezt érzik egyre inkább.

Az est legbizarrabb performansza

A konferencián mikrofont kapott egy pár is, akik tudatosan nem vállaltak gyereket. Rodenbücher Katalin elmondta, hogy mióta az eszét tudja, nem akart gyereket, az anyai ösztön írmagját sem fedezte fel, de a háziállatokról és a férfiakról szeret gondoskodni. Ma Magyarországon nem szeretne gyereket vállalni a siralmas oktatás és egészségügy miatt, mert az csak rosszabb lesz, és sajnálatonak tartja a mai magyar homofób, rasszista, antiszemita légkört,  – remélem, nem hagytam ki semmit – de a bolygó túlnépesedése is zavarja. A tudatos gyermektelenség hozadéka, hogy ennek köszönheti a párját, így végre Miklós is szót kapott, aki elmondta, hogy ő nem a felsoroltak miatt nem akar gyereket, hanem azért, mert introvertált személyiség, akinek fontosak a saját gondolatai és az én idő. Feszélyezi őket a gyermekek társasága, a gyermeksírás és a neveletlenség. Lett volna még valami, de azt elfelejtette. Ez volt az a pillanat, amikor a progresszió felmorzsolta az újságíró minden maradék érdeklődését és erejét.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink