Megosztott a brit kormány a brexittel kapcsolatban

Hírek
Theresa May kabinetjén belül az EU-tól való keményebb elszakadás hívei rövidebb átmeneti időt szorgalmaznak - írja a Bloomberg.

A brit kormányon belül abban egyetértés mutatkozik, hogy szükség van átmeneti időszakra. Az azonban, hogy ez milyen hosszú legyen és milyen feltételekkel valósuljon meg, három frakcióra szakítja a kabinetet – áll a politikai tanácsadással foglalkozó Cicero Group elemzésében.

A megosztottság jól tükrözi a jelenlegi kormány törékenységét, amely a júniusi, előrehozott választások nyomán állt elő: a kormányfőnek nincs többsége parlamentben. Philip Hammond, aki a kincstárért felel, a fokozatos elszakadás híve. Az EU vezetői ugyanakkor már többször figyelmeztették a brit kormányt, hogy a határidő 2019, az óra ketyeg. Hammondot támogatja Amber Rudd belügyminiszter, aki az elszakadás gazdasági kockázatait hangsúlyozza. Ebből kiindulva minél lassabb és fokozatosabb brexitet szeretne. Így például 3 évig megtartaná a munkaerő szabad áramlását, a vállalkozásoknak pedig teljes hozzáférést adna a szabadpiachoz és a vámunióhoz.

A kereskedelmi ügyekért felelős Liam Fox a másik végletet képviseli. Álláspontja szerint a lehető legrövidebb átmeneti időre van szükség, továbbá a kormánynak szabad kezet kell adni a kereskedelmi szerződések újratárgyalásában.

Maga a kormányfő, helyettese Damien Green, a környezetvédelmi miniszter Michael Gove és az elszakadásért felelős miniszter David Davis a két szélsőség közé pozicionálja magát. Viszonylag hosszú átmeneti időszakkal számolnak, ám ez idő alatt bevezetnének néhány korlátozást – például az EU-ból érkező migrációra. Elutasítják a közös piacot, és átmeneti vámintézkedéseket vezetnének be, amíg az új kereskedelempolitika ki nem alakul.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink