Megnyílt az ország Pénzmúzeuma

Hírek Tóth Balázs
Március 15-én, több száz hazai és nemzetközi vendég jelenlétében, hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Bank új Látogatóközpontja és Pénzmúzeuma a Széll Kálmán téren. A Pénzmúzeumnak otthont adó egykori Postapalota műemléki védettséget élvező épületét az elmúlt években teljesen felújították, és ezt követően alakították ki a több mint 2400 négyzetméter alapterületű, Európában is egyedülálló pénztörténeti és pénzügyi edukációs kiállítóteret.

Megnyitó beszédében Matolcsy György, a jegybank elnöke köszönetét fejezte mindenkinek, aki a múzeum létrejöttéhez tevékenyen hozzájárult. Beszédében kiemelte, hogy a március 15-re időzített megnyitónak szimbolikus jelentése van, hiszen már az 1848-49-es szabadságharc hősei által meghirdetett 12 pontban is az önálló nemzeti bank létrehozásának igénye volt az egyik leghangsúlyosabb követelés. A Magyar Nemzeti Bank akkor is az ország függetlenségének, önállóságának, szabadságának egyik legfontosabb jelképe volt, és ez máig sem változott.

A jegybank az elmúlt években ennek a felelősségének tudatában távolabbra mutató célokat is kitűzött maga elé. Ezek egyikeként vállalta, hogy az egyedülálló – itthon példa nélküli, de Európában is párját ritkító – intézmény létrehozásával megteremti a pénzügyi művelődés magyarországi központját, és ezáltal is emeli hazánk pénzügyi kultúrájának szintjét, ami az egyik legfontosabb feltétele a sikernek.

A múzeum élménytere ennek megfelelően a legmodernebb múzeumpedagógiai és digitális technológiákkal felszerelve várja az érdeklődőket. A koncepció tervezése során számos ország hasonló létesítményének tapasztalatait hasznosították annak érdekében, hogy a szórakozás és az oktatás funkciók közötti egyensúlyt a legkülönlegesebb formában megvalósító intézmény megnyithassa kapuit. A múzeumban ennek keretében a diákok számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak, amelyeket a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködve valósítanak meg.

Pénzmúzeum, Facebook

Az ünnepségen adták át az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjat is, amit idén Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti ál-lamtitkára kapott. A kitüntetéssel a jegybank igazgatósága Magyar Leventének az ország hosszú távú gazdasági növekedését és fenntarthatóságát is hatékonyan segítő, a hazai vállalkozások és beruházások támogatása terén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységét, valamint a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítése terén elért, kiváló eredményeit ismerte el.

Magyar Levente a díj méltatva köszönetet mondott csapatának és kiemelte, hogy pályájának kezdetén milyen meghatározó szakmai támogatást kapott Matolcsy Györgytől, ami hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt 12 év során végül számos sikeres kormányzati projekt megvalósításában vehetett részt.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a magyar muzeológia szempontjából is jelentős mértföldkő a Pénzmúzeum megnyitása. Az elmúlt évek sikeres gazdaságpolitikájának eredménye, hogy Magyarországon már számos, a Pénzmúzeumhoz hasonló, kiemelkedő kulturális projekt megvalósulására van lehetőség. A főigazgató köszönetét fejezte ki a Magyar Nemzeti Banknak, amiért az intézmény az elmúlt években jelentős mértékben hozzájárult a magyar művészeti gyűjtemények gyarapításához.

Fábián Gergely, a Pénzmúzeum vezetője megköszönte annak a több mint 100 vállalkozásnak és több száz kollégának a munkáját, akik, illetve amelyek lehetővé tették az ország legújabb múzeumának megnyitását. Hangsúlyozta: egy modern múzeumnak 3 alapvető célt kell kitűznie maga elé: ismereteket kell szórakoztatva átadnia, insprirálnia kell, és egy olyan platformként kell szolgálnia, ami összekapcsolja a különböző területek ismeretanyagait.

(képek: Pénzmúzeum, Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink