Megnyílt a hárommilliárd forintos strandfejlesztési pályázat

Hírek Helmeczi Zoltán
Mától lehet pályázni a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. legújabb strandfejlesztési pályázataira. Összesen hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a kormány támogatásával a Balatonnál, a Tisza- és a Velencei-tónál, valamint a Duna és a Tisza mentén található szabadvizű strandok fejlesztésére – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Pályázatot december 16-ig lehet benyújtani. A felhívások a kisfaludyprogram.hu oldalon találhatók. A fejlesztéseknél kiemelt cél, hogy azok elsősorban

az akadálymentesítést, a hozzáférhetőséget, a hálózatosodást, valamint a család- és látogatóbarát szolgáltatások kialakítását helyezzék a középpontba.

Emellett figyelmet kell fordítani többi közt a vizesblokkok és az öltözőkabinok megújítására, a vízbejutás feltételeinek javítására és a vendégirányító rendszerek kialakítására.

Mivel európai uniós forrásból a közép-magyarországi régió nem támogatható, így Pest megye szabadvizű strandjainak fejlesztésére

az MTÜ és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 300 millió forintos, önálló pályázati keretet biztosít hazai forrásból.

Az MTÜ emlékeztetett, hogy a Kisfaludy strandfejlesztési programot 2017-ben indította el.

Ötven szabadstrand vár a Balatonon

Célja, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi fürdőhely megújuljon. A támogatássorozat első négy ütemében hazai támogatásból, 12 milliárd forintból kelt új életre 114 szabadvízi strand. A most meghirdetett pályázatok keretében mintegy száz projekt nyerhet el ismét további fejlesztési forrásokat.

Strandbitorlók az Adrián

(Borítókép: Strandolók kánikulában a budakalászi Lupa-tónál Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink