Megmenekülhet a marosvásárhelyi magyar iskola

Hírek
A Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá sorolta pénteken a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot - közölte az Agerpres hírügynökség. 
Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője szerint a kialakult helyzetben kielégítőnek találják a megoldást. Hozzátette: ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy az illetékes intézmények immár minden részletre figyelve újra létrehozzák a római katolikus iskolát, és a következő tanévtől minden a helyére kerüljön.
 
Közben Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Sepsiszentgyörgyön sajtótájékoztatót tartott, és elmondta, hogy mihelyt a jogi helyzet lehetővé teszi, kezdeményezni fogják a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum újraindítását. "Az önkormányzatban az egyházzal közösen újrakezdjük az iskola alapításának folyamatát” – idézi az RMDSZ-elnököt a kronika.ro hírportál.
Mint arról Kelemen Hunor értesült, a szülők nagy része bár kifogásolja, mégis elismeri egyetlen megoldásként azt, hogy a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz csatolják az osztályokat – az egyház pedig jobb híján elfogadja. Kiemelte, a jelenlegi helyzetben jó az, hogy a gyermekek és a tanárok ugyanabban az épületben tudják elkezdeni hétfőn a tanévet, amelyhez hozzászoktak.
 
Az RMDSZ elnöke felelevenítette: az ügy kapcsán múlt kedden egyeztetett a miniszterelnökkel, aki tulajdonképpen a harmadik kormányfő, akinek tolmácsolta az egyház és a szülők panaszát, a közösség jogos kérését. A jogi elemzés, amelyet átnyújtott, kimondja: az iskolát törvényesen hozták létre, eszerint annak működnie kell, csak politikai döntésre lenne szükség. „Az elmúlt félévben, de az elmúlt hónapokban az államelnököt, de az összes tanügyminisztert is arról próbáltam meggyőzni, hogy a marosvásárhelyi ügyben folyamatos jogfosztás történik, amely előbb-utóbb visszaüt. Kedden a Szociáldemokrata Párt elnökét is arra kértem, vegyék a bátorságot, és hozzák meg a politikai döntést” – összegzett Kelemen Hunor, aki csütörtökön megállapodást kötött a román Szociáldemokrata Párt elnökével, hogy az RMDSZ további parlamenti támogatást nyújt a román szociálliberális kormánykoalíciónak.
 
Borítókép: MTI/Boda L. Gergely

Ezek is érdekelhetnek

További híreink