Meglódultak az építőgépek eladásai

Hírek Figyelo.hu

Az állami beruházás-élénkítő támogatások hatására a negyedik negyedévre meglódultak az építőgépek eladásai, így a világjárvány ellenére a vártnál szerényebben zsugorodtak tavaly – írta a Világgazdaság.

A magyarországi kereskedők 2019-ben 2450 építőgépet értékesítettek, 2020-ban 2250-et, csak 8 százalékkal kevesebbet, mint az előző, magas bázist adó évben. Az eredmény a várakozásoknál jobb lett, ugyanis a koronavírus-járvány betörésekor az ágazat szereplői 5-10 százalékos visszaesést vártak 2020-ra.

A piacot a járvány hatásainak ellensúlyozására meghirdetett munkahelymegőrzési támogatási program és a beruházástámogatások pörgették. Az 50-70 százalékos vissza nem térítendő támogatással ösztönzött gépvásárlások olyannyira beindultak, hogy az utolsó negyedévben adták el az éves mennyiség csaknem felét – mondta a lapnak Varga Ákos, az Építőgép Forgalmazók és Bérbeadók Szövetségének (ÉBSZ) elnökségi tagja, a Terra Hungária Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy a Terra Hungária például a szokásos havi húsz gép helyett novemberben és decemberben is csaknem hatvanat értékesített.

Megjegyezte, hogy kevésbé volt jó üzlet a bérbeadás és a használt gépek kereskedelme, tavaly ugyanis a támogatás felhasználásával kevesebb pénzért lehetett új gépet vásárolni, mint támogatás nélkül használtat.

(Borítókép: Terra Hungária, Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink