Meglépték a büntetőkamatoztatást a bankok

Hírek MTI / Figyelo.hu

Közel négyszázra emelkedett azon bankok és takarékpénztárak száma, amelyek büntetőkamatot vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.

Verivox mintegy 1300 pénzügyi szolgáltató kondícióinak kiértékelése alapján kimutatta, hogy szeptember végén

392 németországi bank és takarékszövetkezet vetett ki negatív kamatot betéti számlákra, 214-el több mint az év elején.

A negatív kamatok kivetésének az összeghatára is csökkent a korábban érvényes 100 ezer euróról. Az összes közül 135 pénzintézet vet ki büntetőkamatot 50 ezer eurós, vagy annál kisebb összegre, de vannak egyedi példák 5 ezer és 10 ezer eurós összeghatár feletti negatív kamatra is.

A legtöbb pénzintézet 0,5 százalékos őrzési díjat vet ki a betétben tartott nagy összegekre.

Ez megegyezik azzal, amit a bankoknak maguknak is fizetniük kell a készpénz parkoltatása után az EKB-nak. Ennél magasabb negatív kamatot, 0,55-1,00 százalékot 13 pénzintézet vet ki a nála tartott készpénzre.

Oliver Maier, a Verivox Finanzvergleich GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy

növekszik ugyan a negatív kamatot kivető pénzintézetek száma, de a növekedés dinamikája gyengül. Az év eleje óta mért 214-es növekedésből 43 esett az elmúlt három hónapra. A negatívkamat-kivetési trendnek azonban nem látni a végét

– tette hozzá.

A Verivox kimutatása szerint nem minden büntetőkamatot neveznek a nevén a számlavezető pénzintézetek, hanem különböző díjakkal terhelik meg a számlákat. Ezek azonban az ügyfél szemszögéből gyakorlatilag negatív kamatként jelennek meg, hiszen csökkentik a számla összegét. Oliver Maier ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy nem minden bank teszi kellőképpen transzparenssé a kondícióit és a honlapjaikon szabadon elérhető adatok alapján nem lehet teljes pontossággal megállapítani a negatív kamatot kivető pénzintézetek számát. A tényleges szám valószínűleg magasabb mint 392 – jegyezte meg.

Pénzügyi botrány árnyékolja be Olaf Scholz győzelmét

(Borítókép: magic pictures, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink