Megkezdődött az egykori Pannónia Szálló rekonstrukciója Szatmárnémetiben

Hírek Horváth Éva
Elkezdődött a Szatmárnémeti régi főterén található egykori Pannónia Szálló műemléki védettség alatt álló épületének felújítása. Az értékmegőrző beruházásnak köszönhetően a századfordulós szecessziós építészet egykori remeke egy igazi modern városi szállodaként nyit majd újra 2025-ben, az IHG Hotels & Resorts nemzetközi lánc Hotel Indigo márkája alatt.
Már hosszú évek óta üresen állt, és teljes felújításra várt a magyar szecessziós építészet egyik legnagyszerűbb alkotásaként ismert, a romániai Szatmárnémeti régi főterén található, egykori Pannónia Szálló épülete. Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc neves építészek tervei alapján 1902-ben átadott műemléképület hamarosan azonban új életre kelhet, ugyanis hosszas előkészületeket követően tegnap (szerdán) a munkaterület átadásával ténylegesen elkezdődött az épület rekonstrukciója.
A tervek szerint 2025-ben befejeződő értékmentő beruházás során a kivitelezők kiemelt figyelmet szentelnek majd a műemlék épület egyedi védelmének, és fokozottan figyelnek a technikai korszerűsítésére, valamint a szakmai és fogyasztói igényeknek való megfelelésre egyaránt.

A Pannónia szálló megújult beltere
Fotó: Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány

A szálloda a felújítási munkálatok után az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts neves nemzetközi lánc Hotel Indigo márkája alatt várja majd vendégeit, a Hotel & More Group magyar szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében. A városi hotelként ismert Hotel Indigók a világ számos pontján nagy népszerűség mellett működnek, Romániában pedig a szatmárnémeti egység lesz az első Indigo szálló.
„A rekonstrukció során az egykori Pannónia Szálló épületének minden értékét szeretnénk megőrizni. Így a kivitelezési munkálatok folyamán minden egyes épületrész az eredeti formájában újul meg, legyen szó akár a homlokzati elemekről, vagy az egyedi Zsolnay tetőcserepekről. A város rendezvényközpontjaként funkcionáló bálterem ugyancsak az eredeti szépségét nyeri vissza, biztosítva a szállodának a rendezvényhelyszín-fókuszú üzemeléshez és az üzleti fenntarthatósághoz szükséges feltételeket” – emelte ki Nándori Márton, a Dacia Srl., az ingatlant tulajdonló projekttársaság ügyvezetője.
A hányattatott sorsú, rendkívül leromlott állapotú műemléképület 2020-ban a Dacia Srl. vállalaton keresztül került a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány közvetett tulajdonába. Az alapítvány célja, hogy professzionális szakmai partnerek bevonásával új funkcióval lássa el az ingatlant, az építészeti örökség megóvása szempontjából egyedülálló értékmentő fejlesztést végrehajtva.
Borítókép: Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány

Ezek is érdekelhetnek

További híreink