Varga Mihály a TOP200 gálaesten: van okunk optimistának lenni

Hírek M. Orbán András
Az a nehéz időszak, ami az elmúlt egy évet jellemezte, kezd véget érni: az infláció egy számjegyű, a GDP ismét növekedik, a folyó fizetési mérleg egyenlege pedig egyre kedvezőbb – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a 2023-as Figyelő TOP 200 Díjátadó Gálán. A miniszter fővédnökségével megrendezett eseményen a hagyományokhoz igazodva díjátadóra is sor kerül.

Megkezdődött a Figyelő TOP200 gálaestje. A megjelenteket először Szajlai Csaba Mediaworks gazdasági divízióvezetője köszöntötte. Néhány adatot kiemelve elmondta, bármilyen meglepő, 2022-ben a nagyvállalati kör 50 százalékkal növelte az árbevételét Magyarországon, ami nagyobb volt mint az infláció – mondta a 2023-as Figyelő TOP 200 Díjátadó Gálán. Hozzátette, mintegy 10 ezer milliárdra növekedett az árbevételük. Szajlai Csaba szerint fontos mérföldkőhöz érkeztek, a tervek szerint Figyelő a jövőben offline térben erősödik. Ami a Világgazdaságot illeti, az olvasottságot sikerült megduplázni – utalt vissza a lap 55 éves jubileumára.

Fotó: Vémi Zoltán Világgazdaság

Varga Mihály pénzügyminiszter, az esemény fővédnöke azt mondta, a TOP200-ba bekerülni exkluzív kör, a nyertesek pedig sokat tettek azért, hogy a magyar gazdaság hajója nem süllyedt el és egyre kedvezőbb szeleket foghat a vitorlájába. Új helyzetet látunk több tekintetben is – ismertette. A jövő elérkezett – a nemzetközi környezet nem lett kedvezőbb – ám vannak arra utaló jelek, hogy a gazdaság mégis kezd magára találni a pandémia és a háborúk után.

Legelső, hogy véget ért a technikai recesszió. Válság viszont nem volt – hangsúlyozta – mivel válság idején az emberek tömegével vesztik el munkahelyeiket. Most viszont negyedéves alapon 0,9 százalékos növekedésről beszélhetünk. Ha a covid előtti utolsó békeévet nézzük, az ország ehhez képest is lendületbe jött, 2019 utolsó negyedévéhez képest több mint 5 százalékkal vagyunk előrébb, az uniós átlag pedig három százalék. A másik jó hír a miniszter szerint, hogy végre egyszámjegyű az infláció: 9,9 százalék a fogyasztói árak növekedése. A monetáris és a fiskális politika együttműködése megteremtette a kamatszintek csökkenésének lehetőségét is. Van remény tehát a kamatcsökkentésre, és szeptember óta újra nőnek a reálbérek. E kettős folyamat hatásaként a GDP is növekedést mutathat.

Az export tekintetében rekordévet zárhatunk – tette hozzá, megjegyezve, töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt. Ennek egyik jele az állampapírpiac. A hazai szereplők a valaha volt legmagasabb értéken vettek állampapírt, ez a belföldi gazdasági szereplők bizalmára utal.

Ha a piaci kilátások a kamat és az inflációs kilátások tekintetében is kedvezőbbé válnak, a harmadik negyedéves GDP-adattal együtt van okunk a bizakodásra. Mindez azért lehetséges, mert a gazdaságszerkezete stabil, a foglalkoztatottság magas, 4,7 millióan dolgoznak – sorolta.

Bár kimondhatjuk, a hét szűk esztendő időszakban vagyunk – utalva itt többek között az orosz-ukrán és az izraeli palesztin háborúra – a gazdaság reménye viszont az a vállalati kör, amelyik kiemelkedő teljesítményt tudott felmutatni ezekben az években is, mert ezek adják meg a képességet a gazdaságnak a növekedésre. A következő időszak gazdaságmódosító ereje egyértelműen az elektromobilitás lesz – jegyezte meg a miniszter, majd gratulált a díjazottaknak.

A Figyelő TOP200-as listájának 2022-es első négy helye változatlan maradt 2021-hez képest. Az első tíz között azonban három új cég jelent meg, megváltoztatva a tavalyi sorrendet.
Díjak:

Az év vállalata – MOL Nyrt.
Az év pénzügyi Vállalkozása – MBH Bank Nyrt.
Az év innovatív Vállalata – Zollner Kft.
Az év sztorija díj – KAVOSZ Zrt. és Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
OPTEN Stabilitás Díj – Bonafarm Zrt.
Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – MEDITOP Gyógyszeripari Kft.
NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Unitef’83 Zrt.

Szakmai Zsűri:

Búza Éva – az MNB Monetáris Tanács tagja
Takács Balázs – TDK Hungary Components Kft ügyvezető igazgató
Mager Andrea – Szerencsejáték Zrt. vezérigazgató
Egerszegi Ádám – MBH Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettes
Csorbai Hajnalka – OPTEN Kft. stratégiai igazgató
Bacsa György – Mol-csoport stratégiai ügyvezető igazgató

Tálos Péter – Foxconn-csoport magyarországi alelnök
Szajlai Csaba – Világgazdaság, Figyelő főszerkesztő

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink